foldrajzimuzeum_200119

„A múzeum az egyik legizgalmasabb kulturális színtér”

foldrajzimuzeum_200119

„A múzeum az egyik legizgalmasabb kulturális színtér”

Kiváló őszi programokról beszélt az Érd FM-en Fekete-Mácsai Anetta múzeumigazgató.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Az Érd FM 101.3 Majdnem szombat című műsorában Madár Tamás vendége volt Fekete-Mácsai Anetta, a Magyar Földrajzi Múzeum igazgatója, aki augusztus 1-től vezeti az intézményt. Dr. Kubassek János korábbi igazgatót, tudományos tanácsadóvá és címzetes igazgatóvá nevezték ki.

A stúdióbeszélgetés során egyfajta megújulásról is szó volt, olyan programokat emelt ki az intézmény vezetője, amelyeket eddig nem tapasztalhattak meg a látogatók. A legfontosabbak között hangzott el az ősztől induló természettudományos szakkör, amelyet 9-12 éves gyerekeknek indítanak a múzeum munkatársai.

A múzeumigazgató a stúdióban válaszolt a kérdésekre, mesélt az új programokról

Fekete-Mácsai Anetta elmondta, hogy egy régi jól működő szakmai kapcsolat mentén indulhatnak el a foglalkozások, hiszen Sipos György preparátor vezeti majd ezeket.

Sipos György munka közben

A szakember már rengetegszer dolgozott együtt a múzeummal, többek között a nevéhez fűződnek az intézmény diorámái. A múzeum Föld Napi rendezvényein már számtalanszor tartott biológia show-t, amit a látogatók – felnőttek és gyerekek egyaránt – imádtak.

„Ezeket az alkalmakat humorral fűszerezve, hihetetlen ismeretanyaggal felvértezve tette szerethetővé. Ez a kiváló hangulat köszön majd vissza a szakköri foglalkozásokon is”

– hangsúlyozta a műsorban Fekete-Mácsai Anetta.

dioramak_a_foldrajzi_muzeumban_kultura_napja_190122_1
Az egyik dioráma a Magyar Földrajzi Múzeumban

A preparátor felesége, Siposné Szigeti Anna is részt vesz a szakkör lebonyolításában, ő a Magyar Természettudományi Múzeum munkatársa volt éveken keresztül, így tőle is rengeteget tanulhatnak majd a gyerekek.

A program interaktív lesz, így nem csak beszélgetnek a természet dolgairól, hanem be is mutatják azokat, így teszik „élővé” ezeket a foglalkozásokat. Félévente kirándulások is lesznek, tehát amikor az időjárás engedi, akkor testközelből tapasztalhatják meg a természet csodáit a résztvevők. A foglalkozásokat minden hónap harmadik csütörtökén tartják majd, délután három órai kezdettel.

beliczay
A Beliczay-sziget igazi kirándulóhely

Amikor a tankönyvből tanul a diák, akkor sokszor joggal kérdezi, hogy mi szüksége van az adott ismeretanyagra. A szakkörnek köszönhetően viszont a természet részévé válhat a gyerek, így megtanulja, hogy a természet izgalmas, érdekes és vigyázni kell rá. Ez jó lehetősége arra, hogy a fiatalok közelebb kerüljenek az élővilághoz, a minket körülvevő természethez – hangzott el a beszélgetésben.

A Magyar Földrajzi Múzeum életében fontos szerepet töltenek be a különféle előadások, amelyek közül több is kapcsolódik az érdi helytörténethez. Szeptember 12-én „A kastélydomb titkai” címmel egy újabb érdekes programra hívta fel a figyelmet az igazgató. Bár már korábban is foglalkoztak a régi érdi kastély titkaival, azonban most a legfrissebb kutatási eredmények ismeretében közelítik meg a témát az előadók.

szaparykastely_210725
Amikor még állt a Szapáry-kastély…

Idén júniusban a régészek talajroncsolás nélkül megvizsgálták a kastélydombot Érd-Ófaluban, így most már pontosan tudják, hol álltak a falak, a szobák, milyen lehetett pontosan az épület belső elrendezése. Bár az idősebbek fejében még élhet a kép az egykori kastélyról, de az itt élők többségének már nem sok mindent mesél a kastélydomb és ezért is fontos erről beszélni.

A múltat és a jelent próbáljuk összekapcsolni ezzel az előadással. Szapáry Péter évtizedekig volt a terület birtokosa, akit Hamzsabég foglyul ejtett és a legendák szerint itt raboskodott a kastély pincéjében.

– árulta el a múzeum vezetője.

A támfalról páratlan kilátás nyílik a városra

Külön érdekesség, hogy a program díszvendége lesz dr. Szapáry György volt MNB alelnök és volt washingtoni nagykövet, aki egyenesági leszármazottja a törökverő Szapárynak.

Ha ez mind nem lenne elég, akkor még egy kiváló őszi program lehet itt Érden a Kutatók Éjszakája 2023, amelyhez ezúttal a Magyar Földrajzi Múzeum is csatlakozik.

Fekete-Mácsai Anetta szerint a programon számos kutató munkáját hozzák közelebb a közönséghez. A szeptember végi rendezvényen kiderül, hogy mit csinál a restaurátor, a régész és nem utolsó sorban a fentebb említett preparátor is mesél majd a munkájáról. Többek között például a papír restaurálásának folyamatába is bevezetik az érdeklődőket.

Ezek inkább interaktív bemutatók lesznek, mint előadások, ezzel is bizonyítva, hogy a tudomány legkülönfélébb területein dolgozók munkája egyáltalán nem unalmas – zárta szavait a múzeum igazgatója.

fotó: ÉrdMost

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email