iskolakezdesAK_230901.jpg

Idén nem esett el a Bem tér, de megtelt a Favágó utca

iskolakezdesAK_230901.jpg

Idén nem esett el a Bem tér, de megtelt a Favágó utca

Megnéztük, hogy a tanévkezdés okozott-e fennakadást a közlekedésben Parkvárosban.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Ma megkezdődött az új tanév. Országszerte közel egymillió diák ült be az iskolapadba, köztük 94 ezer első osztályos. Mint Rigó Katalin tankerületi igazgatótól megtudtuk, Érden 4172 általános iskolás és 1065  gimnazista, azaz összesen 5237 diák kezdte el az új tanévet. Közülük 597-en most először ültek be az iskolapadba, gimnáziumi tanulmányaikat pedig 270-en kezdték meg az idén. Érdekesség, hogy az elsősök száma jóval magasabb, mint a ballagóké, ugyanis várhatóan csupán 239-en vesznek búcsút iskolájuktól ebben a tanévben.

Érd utcáit ellepték kora reggel az ünneplőruhás kisdiákok, akik az anyukájuk kíséretében siettek az iskola felé, majd egy picit később feltűntek a tizenévesek is, akiknek már cseppet sem volt olyan sietős…

Persze, nemcsak a járdák telnek meg ilyenkor diákokkal, hanem az utakon is érezhetően nagyobb a forgalom, sok gyereket visznek autóval iskolába a szülei. Hogy ez okozhat nagyobb fennakadásokat is a város egyes területein, azt tavaly már tapasztalhattuk, mikor az újonnan átadott Fenyves-Parkvárosi Köznevelési Centrum (azaz az új Teleki suli) környékén, jobban mondva a Bem téren olyan nagy dugók alakultak ki szeptember elején, hogy a városvezetésnek kellett intézkednie (erről bővebben itt írtunk).

Sok szülő és környéken élő lakos tartott attól, hogy idén sem lesz ez másként – annál is inkább, mert idén rekord számú első osztály indul az új intézményben: 166 elsős kezdett hét osztályban. Ez jóval több, mint ahány elballagott júniusban, így értelemszerűen nagyobb a forgalom is a környéken.

Az egyik közösségi oldalon csütörtökön az alábbi poszt jelent meg:

„Előre szólok, holnap évnyitó reggel, az épülő Sóskúti-Szovátai kereszteződés halott lesz. 7 első osztály indul, azaz kb. minimum 150 elsőssel több lesz. Mindenkitől nyugalom és megértés, aki képes rá.”

A reakciók változatosak voltak, többen osztották az aggodalmakat, mások viszont nem értették, miért kell ebből ügyet csinálni. Volt, aki szerint korábban kellene indulni vagy busszal kéne menni, és így nem lennének dugók.

Az ÉrdMost is kíváncsi volt, vajon lesz-e szeptember 1-jén „mindmeghalunk” a Bem téren, illetve az új iskola környékén. Reggel hét előtt útra keltem, hogy megússzam a tömeget – és ez sikerült is, hét óra tízkor már a Bem téren voltam (tavaly ilyenkor ezt az utat bő 40 perc alatt tettem meg). Negyed nyolckor már ott álltam a 738-as (iskola)busz szinte üres megállójában.  Mellettem egy úr várakozott, kiderült, hogy ő nem utas, hanem ellenőr. Most nem a jegyeket, bérleteket kérte, hanem kinyomtatott menetrendeket adott, ugyanis szeptember 4-től új közlekedési rend lép életbe a 738-as vonalán.

A Volán munkatársa arról is felvilágosította a várakozókat, hogy a 738-as továbbra is helyi járatként működik, így nem jó rá a megyebérlet. (Az intézkedésről és miértjéről itt részletesen írtunk.) A szülők láthatóan tisztában voltak a jegyeket, bérleteket érintő változásokkal, bár volt, aki nagyon nem örült neki.

„Három gyerekem van, kettő közülük kisiskolás. Három megállót jövünk helyközi járattal, aztán átszállunk a helyire. Így nekem már nem alig négyezer forintba kerül a bérlet, hanem körülbelül tizenháromezerbe, plusz a gyerekeké” – panaszolta az egyik édesanya, hozzátéve: a költségek meredeken emelkednek, miközben, aki főállású anya, ugyanannyi gyermeknevelési támogatást kap…

Egy másik anyuka is a buszra várt a hatodikos lányával. „Ő azt akarta, hogy vigyük fel kocsival, de úgy döntöttünk, hogy meg se próbáljuk. Biztos, hogy tele lesznek a környező utcák” – mondta, hozzátéve: a Törökbálinti út építkezése nehezíti a közlekedésüket, és reméli, hogy a Volán lesz a legjobb választás.

Míg elbeszélgettünk, óramű pontossággal beállt a busz. A végállomáson még mindenkinek jutott ülőhely, de akik később szálltak fel, azoknak már állniuk kellett. Az ominózus Sóskúti – Szovátai kereszteződésnél ugyan kicsit lassult a forgalom, de ez nem volt vészes. Háromnegyed nyolc előtt pár perccel meg is érkeztünk az iskola elé.

Itt tényleg tömeg volt. A Favágó utcában és környékén található parkolóhelyek szinte zsúfolásig megteltek, a forgalomirányításban rendőrök segédkeztek. Dugó, fennakadás nem volt, de az tény, hogy csak lassan, körültekintően lehetett közlekedni és parkolóhelyet háromnegyedkor már úgy kellett vadászni. Ugyanakkor látszott az is, hogy nagyon sokan gyalogosan érkeznek az iskolába, sőt, egy-egy bicikli is feltűnt az ünneplőruhás forgatagban.

Persze, nemcsak a gyerekek  voltak sokan, hanem a szülők is, akik nagy pakkokat, dobozokat cipeltek a kisdiákok mögött. A következő busszal aztán már érezhetően kevesebben jöttek, lassan elült a forgalom, a járdán ácsorgó, beszélgető diákok is sietősre fogták.

Becsengettek… idén először.

 

Fotó: Ádám Katalin

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email