busz1_220905

Döcög még, de a zöld lámpa gyorsíthatja az új buszjáratot – videó

busz1_220905

Döcög még, de a zöld lámpa gyorsíthatja az új buszjáratot – videó

Kipróbáltuk, milyen a közlekedés reggel a Fenyves-Parkváros Köznevelési Centrum környékén, autóval és buszon is.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

„A Bem tér elesett” – fogalmazott Csőzik László polgármester hétfő reggel, a Fenyves-Parkváros Köznevelési Centrum előtt. A városvezető a tanév első napjaiban többször is kilátogatott az új intézményhez, felmérni, melyek a legégetőbb közlekedési problémák.

A gondok nem itt kezdődnek, hanem a már említett Bem téren és környékén. A Lőcsei úti műanyag körforgalomtól az Iparos úti kereszteződésig állt a sor hétfő reggel hét és nyolc óra között. A várakozók Budapestre igyekeztek, ugyanis a Törökbálinti útról alig kanyarodtak le a Fűtő utcába, az új iskola felé – ellenben sokan érkeztek abból az irányból.

A dugók és az araszolás miatt az iskolabusz is húsz perccel később állt be a Bem téri megállóba: menetrend szerint 7:25-kor, valamint 7:30-kor kellett volna indulnia az új járatoknak a hipermarket elől, de csak 7:45-kor jött. Volt hát idő beszélgetni a várakozás húsz perce alatt.

Egy édesapa az ötödikes lányát kísérte iskolába, mint kiderült, egy fővárosi intézményből íratták át a nagylányt az új érdi suliba, és nagyon örülnek a szép épületnek, a jó tanároknak, no meg annak, hogy nem kell Budapestre bejárni. „Az első két nap autóval mentünk, most kipróbáljuk a buszt is” – mondta az apuka, hozzátéve: a felsősöknek reggel kilencre kell járni, az, hogy most nyolckor kezdenek, kivételes alkalom. Türelmesen várakoztak jó darabig, majd odafordult a lányához: „ne menjünk mégis autóval?”

 

 

Az egyik családból hat gyermek jár ebbe az iskolába. Az édesanyjuk panaszkodott, rohanni kell, hogy odaérjenek a buszhoz – ami ezután húsz percet késik… Kérdésünkre, hogy nem próbálnák meg a korábbi járatot, a fejét rázta. „Így is hat órakor keltem szegényeket” – mondta. „Az első két napon jött egy busz, kinyitotta az ajtókat, majd visszacsukta. A sofőr azt mondta, mennie kell, nem tud felvenni minket. Most meg ennyit késik a járat” – tette hozzá egy másik szülő.

A diákok csoportokba verődve beszélgettek a megállóban. „Nekem tíz perc a suli, csak azért jövök le a Bem térre, hogy ennivalót vegyek” – mondta az egyik nyolcadikos. Társa három átszállással jut el az iskolába,  de nem zavarja, hogy sokat kell buszoznia.  A felsősök egybehangzóan állították, kilenc óra körül már jobb a helyzet, nincs ilyen dugó.

A 7:45-kor befutó buszra mindenki felszállt, ami nem volt gyors mutatvány. Ugyanis csak az első ajtó volt nyitva, a jegy megvétele, illetve a bérlet bemutatása után lehetett csak feljutni.

 

 

Faragóné Szappanos Ilona, az Érd-Parkváros Köznevelési Centrum intézményvezetője is ezen a buszon utazott. Mint mondta, az önkormányzat és a Volán láthatóan mindent megtesz, hogy javítsanak a helyzeten.  „A pedagógusok pedig tudják, hogy mi a helyzet, elnézőek a késések miatt” – mondta az igazgatónő.

Kis utcákon kanyargott velünk a busz, ahogy Csőzik László polgármester is többször elmondta, ezeket eredetileg nem buszközlekedésre tervezték, de hát az Érd legszélén elhelyezkedő intézményt valahogy meg kell közelíteni.

„Ahhoz, hogy az új intézményhez buszjáratot lehessen indítani, a Volánnak egy éves előkészületre volt szüksége. Egyeztettek az iskolával, felmérték, hol laknak a gyerekek. Így alakult ki a menetrend, amit elfogadunk, de hangsúlyoztuk – mert számítottunk rá, hogy problémák lesznek -, hogy ez egy próbajárat, és most árgus szemekkel nézzük, hol kell beavatkozni” – magyarázta Csőzik László, aki korábban utcafórumot is tartott e témában, és pontosan tudja, mik az érzékeny pontok.

„Szinte lehetetlen olyan megoldást találni, ami mindenkinek jó,;a legkisebb rosszat kell kivajúdni magunkból: merre irányítsuk az autóval ide érkező szülőket, merre vezessük ki őket, hol jöjjön be a busz, mi legyen az útvonala. Elég kacifántos a történet: ha valahol megoldunk egy problémát, az létrehoz egy másikat” – jegyezte meg a polgármester, utalva arra: ezek a parkvárosi utcák keskenyek, nem erre a terhelésre méretezettek.

„Számos forgalomtechnikai változást vezettünk be, megnéztük, hol kellene még egyirányúsítani, megállni tilos táblákat kitenni. Ezek segítséget jelentettek az első napokban” – tette hozzá.

 

 

„A Közúttal fogunk egyeztetni a lámpabeállításokat illetően. Állítják, hogy ez a lehető legjobb lámpaprogram, de mindenképp arra kérem őket: vizsgálják ezt felül, annak érdekében, hogy a zöldhullámok úgy alakuljanak, hogy minél hamarabb el tudják hagyni Érdet az autósok. Problémát jelent a Felsővölgyi és a Törökbálinti út kereszteződésében zajló beruházás: kértük a Strabag illetékeseit, hogy személyes jelenléttel próbálják biztosítani, hogy az Érdről kifelé haladó autósok elsőbbséget kapjanak, és a törökbálinti felhajtón gyorsabban tudjanak felmenni az M7-esre. Folyamatosan vizsgáljuk, hol és milyen módon kell beavatkozni, és reméljük, egy-két héten belül csillapodnak a dugók, és elmondhatjuk, hogy úgy kezeltük a helyzetet, hogy az már optimális. Ugyanakkor szembe kell nézni azzal, hogy Érd mára egy hetvenötezres nagyvárossá vált, és olyan beruházásokat is kérnünk kell az államtól, mint például egy új csomópont az M7-esen (mondjuk a Csúcs utcánál), vagy hogy a Sóskúti úti felhajtóhoz könnyebben tudjanak eljutni azok az érdiek, akik ahhoz a részhez közelebb laknak” – zárta szavait a polgármester.

Az iskola körüli közlekedés rendjére a rendőrség és a polgárőrség is felügyelt. Macsotay Tibor, a polgárőrség elnöke kérdésünkre elmondta: nem tapasztaltak különösebb szabálytalanságot, a szülők készségesek és együttműködőek, nem türelmetlenek, hanem a megoldásra törekednek.

Remélhetőleg ez az első pár hét tanulópénze után kialakul az új rend – láthatóan ebben az önkormányzat, az iskola, a szülők és a Volánbusz egyaránt partner.

 

Fotók, videó: ÉrdMost

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email