Közlemény: Lezárul a Komplex Szociális és Gyermekjóléti Intézmény projektje

Érd Megyei Jogú Város szociális intézményrendszerének egyedülálló fejlesztési programja valósul meg Érden, a Topoly utca 2. szám alatti Szociális Gondozó Központ épületegyüttesének megújulásával.

A nagyszabású beruházás 2019-ben kezdődött, és várhatóan 2023 decemberében fog befejeződni. A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg, 1.100.000.000 forint európai uniós támogatás segítségével, teljes mértékben vissza nem térítendő támogatásból.

A pályázat keretén belül egy olyan modern épület komplexum épül, amely a mai kor kihívásait és igényeit maradéktalanul teljesíti a szociális ellátás területén. Az épületegyüttes magában foglalja az idős emberek, a hajléktalan személyek és családok ellátását, gondozását, ápolását. Az új létesítmény sokrétű szociális feladatot lát el, összesen négy szinten, 3541 m2 alapterületen működik majd.

Az épületben kialakításra került egy idősek otthona (2369,82 m2), melynek egy része terítéses elhelyezési lehetőséget is biztosit az azt igénylők számára, helyet kapott egy 10 család elhelyezésére alkalmas családok átmeneti otthona (839 m2) a szükséges kiszolgáló és ellátó egységekkel. A meglevő, átalakításra, felújításra került épületszárny 1008,15 m2 alapterületű. Az idősek otthonához kapcsolódóan kialakításra került egy idősklub, illetve az új szárny pinceszintjén egy korszerű, 300 fő egésznapos étkezésének lebonyolítására alkalmas főzőkonyha. Az intézményben megvalósult 1 teherlift, 2 személyfelvonó és 2 étellift is.Az intézmény két utcáról is megközelíthető mind gyalogosan, mind gépkocsival. Összesen 20 db, akadálymentes parkolóhelyet is tartalmazó parkoló került kialakításra.

Az új épületszárny felépítését tekintve pillérvázas szerkezetű, hagyományos ácsolt tetőszerkezettel készült. Homlokzatának jelentős részén impozáns megjelenésű, időtálló kőburkolat készült. A fűtést, melegvízellátást és hűtést hőszivattyús rendszerek biztosítják, ami a korszerű, megújuló energia felhasználást jelenti. A felület fűtési-hűtési rendszer elsősorban mennyezeti, ami a komfortérzet növelésében segít.

A beruházás megvalósulása egyedülálló, ezáltal Érd városa, járási székhelyként képes lesz a rászorulókat szélesebb körben ellátáshoz juttatni, miközben a forrásokat és az igényeket összhangban tartja.

A beruházás annak köszönhető, hogy Érd Megyei Jogú Város Önkormányzata pályázatot nyújtott be „Komplex Szociális és Gyermekjóléti Intézmény építése Érden” címmel VEKOP-6.3.3-16-2017-00001 kódszámú pályázati kiírásra. Ezt a Nemzetgazdasági Minisztérium 2016. június 22-én támogatásra érdemesnek ítélte, majd 2017. augusztus 25-én alá is írták a Támogatási Szerződést.

Kapcsolódó cikkeink

További cikkeink