park_kert_virag_garden_flower

Megvédik a virágzó érdi portákat

park_kert_virag_garden_flower

Megvédik a virágzó érdi portákat

A fideszes képviselő esete rávilágított arra, hogy összeférhetetlenségi szabályokra van szükség.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Az önkormányzat már évek óta pályázatot hirdet az érdiek körében, hogy elismerje azokat a lakossági erőfeszítéseket, amelyekkel mindenki a saját környezetét, portáját próbálja szebbé tenni, hozzájárulva a rendezett városképhez.

Négy évvel ezelőtt a „Porta a virágzó kertvárosért” címmel indult útjára először a pályázat, egy évvel később azonban már „Virágzó érdi porta” néven futott, melynek keretében több kategóriában is lehetett nevezni. Ez a pályázati rendszer azóta folyamatos, sőt legutóbb már az „ökokert” kategóriával is bővítette az önkormányzat a kiírást.

Jelenleg a következő kategóriákat tartalmazza a pályázat:

  • Virágzó érdi porta
  • Bőtermő érdi konyhakert
  • Legszebb érdi erkély, terasz
  • Legszebb utcafront
  • Ökokert

Azt tudni kell a pályázatról, hogy egy pályázó több kategóriában is indulhat, tehát aki gondosan rendben tartja saját környezetét, akár több kiváló eredményt is bezsebelhet.

Érdekesség, hogy míg 2019-ben mindössze egy darab pályázat érkezett az önkormányzathoz, úgy a következő esztendőben már igen nagy volt az érdeklődés és 28 pályázó 33 pályázatot adott be. 2021-ben tíz pályázótól összesen tizennégy pályázat érkezett, 2022-ben viszont nem sokkal ugyan, de csökkent a pályázók száma, de még így is 21 pályázatot bírált el a zsűri.

Egyre nagyobb kedvvel vesznek részt ebben az érdiek, ezt bizonyítja az is, hogy idén már 28 jelentkező összesen 54 pályázatot nyújtott be, amely rekordnak számít 2019 óta.

Ennek ellenére az önkormányzat úgy gondolja, hogy továbbra is van feladat ezzel, hiszen a Polgármesteri Hivatal kommunikációs vezetője szerint népszerűsíteni kell a pályázatot. László Ferenc hozzátette, hogy a közel 26.000 érdi ingatlan javarészt kertes ház, így többszázas, akár több ezres jelentkezés lenne elfogadható.

„Ezért is kellemetlen az a botrány, ami az idei pályázatot beárnyékolta.”

– fejezte ki aggodalmát László Ferenc.

Mint azt az ÉrdMost korábban megírta, a legutóbbi pályázaton Antunovits Antal fideszes önkormányzati képviselő is indult és öt kategóriából hármat megnyert, egyben pedig második lett.

Antunovits a bíráló bizottságban is helyet foglalt és a szavazólapokból valószínűsíthető, hogy a saját pályázataira maximális pontszámot adott, így 180 000 forint értékű növényvásárlási, kertészeti utalványt nyert.

A hivatal kommunikációs vezetője szerint nagyon rossz lenne, ha a pályázatnak a növekvő népszerűségét visszavetné ez az ügy, pláne úgy, hogy az önkormányzat az elmúlt időszakban sok erőfeszítést tett azért, hogy minél többen megismerjék és induljanak rajta. A közösségi felületeken indítottak népszerűsítő kampányokat, de virágosztást is tartottak a főtéren az érdieknek.

László Ferenc hozzátette, hogy a pályázat sikerét megvédve, megalkotják majd a megfelelő összeférhetetlenségi szabályokat. Cél, hogy ne fordulhasson elő mégegyszer, hogy a bíráló bizottság valamelyik tagja Antunovitshoz hasonlóan járjon el a jövőben.

„Fontos, hogy a pályázaton minél több érdi polgár és nem pedig az érdi döntéshozók vegyenek részt, minden erőfeszítésünkkel ezen leszünk.”

– hangsúlyozta.

viragzo_erdi_porta_200615

Az önkormányzat jövőre egy szélesebb társadalmi egyeztetést is tartana a pályázattal kapcsolatban. Bár úgy látják, hogy a kategóriák megfelelőek, de ha arra igény mutatkozik, újabbak is bekerülhetnek a lehetőségek közé. Az biztos, hogy népszerűsíteni kell a pályázatot, a lakosság bevonása ebbe a folyamatba pedig kiemelten fontos.

A Polgármesteri Hivatal kommunikációjós vezetője szerint az idei pályázat eredményhiredetésére napokon belül sor kerül.

 

fotó: freepik.com, Érdmost archív

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email