allergia

A következő napokban szenvedni fognak az allergiások

allergia

A következő napokban szenvedni fognak az allergiások

A parlagfű pollenkoncentrációja nagyon magas lesz a hétvégén.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Az elkövetkező időszakban a pollenterhelés fokozatosan emelkedik. A parlagfű pollenkoncentrációja országosan magas, egyre több helyen érheti el a nagyon magas szintet – tájékoztat a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ.

A záporok hatására ugyan lokálisan átmenetileg lecsökkenhet a levegőben lévő virágpor mennyisége, azok elmúltával azonban hamar újra megemelkedik a parlagfű pollenkoncentrációja. A hétvégén ismét nagy lesz a pollenterhelés, amit a pollentérkép is jól szemléltet, ennek megfelelően az ország nagy részén másodfokú riasztás lesz érvényben.

A pirossal jelzett területeken kiemelkedő a pollenkoncentráció

A csalánfélék és a kenderfélék pollenkoncentrációja országosan magas, az ürömé az alacsony-közepes tartományban alakulhat. Az útifű,valamint a libatopfélék virágpora országosan alacsony,esetenként közepes koncentrációban van jelen. A pázsitfűféléké, a lóromé, az ernyősvirágzatúaké, a gyékényé és a sásé alacsony.

A parlagfűre érzékenyeknél már közepes/erős tünetek jelentkezhettek, melyek a pollenkoncentráció emelkedésnek hatására fokozódhatnak, jelentkezhet orr-és szájnyálkahártya viszketés, orrfolyás, tüsszögés, szemviszketés.

parlagfu_190606
A parlagfű rengeteg ember életét megkeseríti

A kutatásokból kiderül, hogy az utóbbi évtizedekben történt pollenfelmérések adatai szerint a parlagfű-szennyezettség Magyarországon a legnagyobb Európában. Ez részben a parlagfű fejlődéséhez szükséges kedvező klimatikus viszonyokkal, részben a mezőgazdaság által műveletlenül hagyott területek nagyságával és nem kis részben a nem kielégítő parlagfűirtással függ össze.

Ezért is kiemleten fontos, hogy mindenki figyeljen a saját környezetére, irtsa a parlagfüvet. Fontos a közösségi összefogás, mert csak akkor védekezhetünk hatékonyan, ha mindenki tesz ellene.

Fontos megjegyezni azt is, hogy aki a saját területén nem vesz tudomást a parlagfű jelenlétéről, nem vágja le, az törvényt sért.

Már nincs a június végéig tartó türelmi idő, a jegyző nem köteles figyelmeztetni, azonnal elrendelhetik a közérdekű védekezést, ha a parlagfű virágbimbós, illetve virágzó állapotba kerül. A védekezés költsége a tulajdonost terheli, ahogy a növényvédelmi bírság is. A kiszabott bírság függ a szennyezett terület nagyságától, a parlagfű mennyiségétől és méretétől.

A büntetés 15 ezer forinttól ötmillió forintig terjedhet, továbbá a kényszerkaszálás költsége is az ingatlan bérlőjét, tulajdonosát terheli.

Ápolatlan, gondozatlan parlagfüves területekkel kapcsolatban bejelentést lehet tenni a Polgármesteri Hivatal ügyfélszolgálatán, de az országos Parlagfű Bejelentő Rendszer is a lakosság rendelkezésére áll. A rendszer mobil alkalmazás formájában Android- és iOS-rendszerrel rendelkező okostelefonokra is letölthető. A bejelentések közvetlenül az ellenőrzésre jogosult illetékes hatóságokhoz jutnak el, mellyel biztosíthatóvá válik a hatósági intézkedések gyors és zökkenőmentes lebonyolítása.

Több téves bejelentés is érkezik, így sokan még mindig bizonytalanok a parlagfű beazonosítását illetően, így érdemes tájékozódni, ehhez segítséget ITT lehet találni. Az információk birtokában már könnyen meghatározható, hogy valóban parlagfű az, amit látunk.

parlagfueu_210618

Érden nem újkeletű probléma, hogy a MÁV-töltések rendezetlenek, mérhetetlen mennyiségű gyom lepi el ezeket a területeket. Ezeknek a karbantartása, gyomtalanítása azonban a MÁV feladata, így többször előfordult már, hogy bírságot is kiszabott a város. A töltéseket, illetve az állomások környékét rendszeresen ellenőrzi az önkormányzat, és ha szükséges, felszólítja a vasúttársaságot a gyommentesítésre.

fotó: freepik.com, Érdmost archív

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email