22_03_29_erdmost_nincskep

A kéményseprő egyszer sem csenget

22_03_29_erdmost_nincskep

A kéményseprő egyszer sem csenget

Családi házba csak hívásra jönnek, de magánszemélynek a sormunka továbbra is ingyenes. Kéményvizsgálatra fel!

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Hol van még a fűtési szezon? Ha szerencsénk van és sokáig tart az indián nyár, van még addig két hónap is… Hidegek a kandallók, nyári állásban pihennek a gázkazánok, és a klímák is hideget fújnak meleg levegő helyett, mégis érdemes egy kis figyelmet szentelnünk fűtőberendezéseinknek.

Kevés kellemetlenebb dolog van, mint egy októberi, hirtelen esőssé és hidegé váló napon „azonnalra” szakembert vadászni, mert dől a füst, nem indul a cirkó. Érdemes már most időpontot kérni, és nyár végén, szeptember elején elvégeztetni a fűtőberendezések karbantartását, no meg a kémények ellenőrzését. Előbbit bízzuk szakemberre, utóbbit pedig a kéményseprőre, aki úgynevezett sormunka keretében (azaz házról házra járva) végzi ezt a tevékenységet.

A jogszabály szerint a szilárd tüzelésű berendezések esetében egy, a gázüzemű és a zárt rendszerű tüzelőberendezéseknél kétévente kell ellenőriztetnünk a kéményeinket.  2018. január elsejétől a klasszikus értelemben vett sormunka csak a társasházakban és a lakásszövetkezeti lakóépületekben kötelező, és a kéményseprő által megajánlott első két időpontban ingyenes. Az egylakásos családi házak részére a sormunka csupán ajánlott, és a tulajdonos/használó kérésére, előre egyeztetett időpontban történik. A szolgáltatás magánszemélyeknek szintén ingyenes.

A kéményseprők a Katasztrófavédelem égisze alatt dolgoznak, és az alábbiakat végzik el:

  • az égéstermék-elvezető ellenőrzését, szükség szerinti tisztítását;
  • minden negyedik évben az égéstermék-elvezető műszaki felülvizsgálatát;
  • a tüzelőberendezés biztonságos működéséhez szükséges levegő utánpótlásának ellenőrzését,
  • az égéstermék paramétereinek ellenőrzését;
  • az összekötőelem ellenőrzését és szükség szerinti tisztítását;
  • a szénmonoxid-érzékelő berendezés ellenőrzését

olvasható a Katasztrófavédelem honlapján, ahol a kéményseprők elérhetőségeit is megtalálják az érdeklődők.

futes_kemeny

Még egy fontos érv szól a nyári ellenőrzés mellett: bár sokan azt hiszik, hogy a fűtési rendszer leállásával nem fenyeget a szénmonoxid-mérgezés veszélye, ez nem igaz ott, ahol a melegvizet is a gázkészülék szolgáltatja – hívta fel a figyelmet Csámpai Attila, a Pest Vármegyei Katasztfrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.

„Ha a kéményseprő valamilyen hibát talál, azt még a fűtési szezon előtt érdemes kijavíttatnia a tulajdonosnak” – jegyezte meg a szóvivő, hozzátéve: az ellenőrzés ingyenes, de a javítás pénzbe kerül.

Tüzek nemcsak a kéményekben, hanem a szabadban is felcsaphatnak, főleg, ha nem vagyunk elővigyázatosak. Tűzgyújtási tilalom most nincs, de ettől függetlenül az augusztus végi forró, száraz időben lángra kaphat az aljnövényzet, vigyázzunk hát, ha grillezünk, vagy kiránduláson sütögetünk (ez utóbbit csak a kijelölt tűzrakóhelyeken tehetjük meg).

„Mindig készítsünk oda a tűz oltására alkalmas kéziszerszámot, vizet, hogy a parázsló növényzetet még idejében elolthassuk, és nagyon gondosan oltsuk el a tüzet a sütögetés végén” – tanácsolta Csámpai Attila.

Pest megyében csökkent a szabadtéri tűzesetek száma, hiszen esős volt a nyár jelentős része, de a tavaszi, kora nyári időszakban sok esethez kellett kivonulniuk a megyében. Volt, hogy az erdő aljnövényzetére is átterjedtek a lángok, illetve aratás előtt égett le a gabonatábla.

Fotó: ÉrdMost archív

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email