nyest4Pixabay_230814.jpg

Autókat tesznek tönkre az Érden is gyakori ragadozók

nyest4Pixabay_230814.jpg

Autókat tesznek tönkre az Érden is gyakori ragadozók

Nyáron a legnagyobb a nyestek kártétele. Védekezni nemcsak lehet, hanem kell is, mert ahol megtelepednek, ott nagy pusztítást végeznek.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Egyre több porta láthatatlan, kártevő lakója a nyest: fürge, kicsi és hajlékony, és olyan karcsú, hogy a legszűkebb járatokba és helyekre is befér. Ez a ragadozó nagyon ügyes vadász, egérféléket, pockokat, madarakat, tojásokat fogyaszt – meg az autónk gumiborításait. Nagy károkat tud okozni a padláson és a baromfiudvarban is, és nagyon nehéz megszabadulni tőle.

A károk így nyáron gyakoribbak, mint más hónapokban, mert ez a párzási időszakuk, és területvédő viselkedésük ilyenkor különösen hangsúlyos.

A nyest védett állat, bántani, mérgezni nem szabad. Kérdés, mit tehetünk ellene.

 

„Ha nem lenne védett, mi akkor sem foglalkozhatnánk vele, ugyanis a nyest lakott területen él, így nem vadászható” – mondta kérdésünkre Mihály István, a Benta Völgye Vadásztársaság elnöke, aki maga is érdi lakos, és többször is találkozott már nyesttel.

„Ez a ragadozó az ember közelében érzi jól magát, pont úgy, mint balkáni gerlék, vagy ahogy általában  nevezik őket, a vadgalambok. Ezek is csak a nagyvárosokban élnek. A nyest ritkán fordul elő az erdőn, mezőn, inkább lakott területen, farakásokban, padlásokon, félreeső helyeken húzza meg magát. Megeszi a kint hagyott macskaeledelt, ahol baromfit tartanak, ott a tojást is. Sőt, megölheti a tyúkot is. Ám bármit is tesz, az nem minősül vadkárnak” – hangsúlyozta Mihály István.

„A nyest kiválóan alkalmazkodott a lakott terület sajátosságaihoz, és ott jól is érzi magát. Azokat a helyeket, ahol kutya van van, elkerüli, ahol pedig nincs, ott leginkább spray-vel vagy csapdával tudunk védekezni ellene” – tette hozzá a vadásztársaság elnöke.

Márpedig ahol a nyest megjelent, ott muszáj valamit tenni ellene, mert komoly károkat tud okozni az autóban: éles fogaival megrágcsálja a gumiborítású vezetékeket. Sokféle módszer van, kérdés, ezek mennyire hatásosak.

Sokan az autó mellé állított vizespalackra esküsznek (a szakemberek szerint városi legenda, hogy ez bármit is használna), mások a kocsi motorterébe lógatott wc-illatosítót részesítik előnyben (hogy ez valóban elriasztja-e a nyestet, az kérdéses), vagy kutyaszőrből készült riasztót vásárolnak. Ez utóbbi ideig-óráig beválhat, hiszen a nyest, mint már fentebb írtuk, nem szereti a kutyákat, ugyanakkor, mivel kutyaugatás, illetve -támadás nem társul hozzá, a nyest hamar rájön, hogy nincs valódi veszély.

Ultrahangos, illetve a kocsi akkumulátoráról működő elektromos riasztót is be lehet építeni az autóba. Reisinger Mátyás, a Rovért Kft. ügyvezetője ezt ajánlja.

„Az elektromos szerkezet áramot gerjeszt, és ha az állat bemegy a csővezetékek közé, megrázza ugyan, de nem öli meg. Az áramütés után a nyest messze elkerüli az autónkat. Az ultrahangos riasztókkal az a tapasztalatom, hogy azt megszokják” – mondta el kérdésünkre Reisinger Mátyás. Az önkormányzat megbízásából cége végzi a rágcsálóirtást Érd területén, és nyestek befogásával is foglalkoznak. A patkánnyal ellentétben a nyesteket irtani nem szabad, csak csapdázni.

„Kirakjuk a ketrecet, befogjuk az állatot és elszállítjuk. Egy csapdába csak egy nyest megy be, így lehet, hogy többször is ki kell tenni a ketrecet. Mivel a nyest jelöl, miután kivettük az állatot, a csapdát ki kell tisztítani, fertőtleníteni, szagtalanítani” – jegyezte meg Reisinger Mátyás.

Aki nem szeretne csapdáztatni, annak a riasztóspray-t javasolja.

„És még egy praktika: ha egy épületrészt szeretnénk nyestmentesen tartani, helyezzünk el a nyest légterében egy régi, bekapcsolt rádiókészüléket. Nem kell, hogy hangos legyen. A nyestek nem szeretik a zajt, és azt feltételezik, hogy ahol zaj van, ott ember is van, ezért odébbállnak”- tette hozzá a szakember.

Egy pillanatra térjünk még vissza az autós kártételekhez: vannak olyan fajták, típusok, amiket a nyest jobban szeret. És nem a gépkocsi évjárata alapján választ, hanem a vezetékek szaga, állaga fontos számára. A  Toyotát például előszeretettel rágcsálja – tette hozzá Reisinger Mátyás. Ez nem azt jelenti, hogy más típusok tulajdonosai megnyugodhatnak. Aki rendszeresen lát nyestnyomokat az autóján (a tappancsai kisebbek és más alakúak, mint a macskáé), annak érdemes azelőtt védekezni, mielőtt a baj megtörténik.

Aki csapdáztatni szeretne, több céget is talál. A Rovért Kft.-t az önkormányzat honlapján elhelyezett űrlapon lehet felkérni (a szolgáltatás térítéses).

 

Fotók: Pixabay, Freepik

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email