vihar-villam-pixabay

Érdet sem kímélte az éjszakai vihar, de azért most megúsztuk

vihar-villam-pixabay

Érdet sem kímélte az éjszakai vihar, de azért most megúsztuk

Kidőlt fák, vízárasztások kísérték az égiháborút, viszont a jégeső elmaradt.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Megkérdeztük Csámpai Attilát, a Pest Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivőjét, milyen riasztásokat kaptak városunk területéről.

Számokkal még nem tudott szolgálni, mivel az adatok feldolgozása még tart, de azt már lehet tudni, hogy Pest megyében reggel 6 óráig több mint 365 bejelentés érkezett, ezek között vannak jócskán érdi címek is.

A gyönyörű fotóért köszönet Göde Zoltánnak

Kiemelkedően sok bejelentés érkezett Szigetszentmiklósról és környékéről, jelenleg is dolgoznak a tűzoltók. Még mindig érkeznek újabb és újabb bejelentések, hiszen az emberek most szembesülnek a károkkal. A tényleges beavatkozások száma végül lehet kevesebb is, hiszen a beömlött víz több helyen magától elszivárog, ezért nincs szükség szivattyúzásra.

A térségben – de országosan is – legtöbb esetben kidőlt fák, leszakadt ágak, illetve vízzel telített pincék, garázsok, melléképületek adnak munkát a katasztrófavédelemnek. Bár Érdligeten, Ófaluban sokan úgy hallhatták, közvetlen közelükben csapott le az évszázad villáma, a hatalmas robaj félrevezető volt: Százhalombattán, a Fogoly utcában ért földet. Kimentek a tűzoltók, átvizsgálták az elektromos hálózatban tett kárt, de szerencsére tűzeset és személyi sérülés nem történt.

A meteorológiai szolgálat figyelmeztetése nem volt alaptalan, a hatalmas vihar az egész országon végigsöpört. A fővárosban több mint 1100 bejelentés érkezett reggel 6-ig, de Hajdú-Bihar és Tolna megyét is erősen megtépázta a szél és az eső. Szerencsére a még nagyobb kártól, a jégesőtől megmenekült az ország.

A fakidőlések, vízzel elárasztások mellett kisebb-nagyobb áramkimaradások fordultak elő egyes településeken, de olyan település nem volt, ahol tartósan megszakadt volna az áramszolgáltatás. Különösebb lakosságvédelmi intézkedéseket tehát sehol sem kellett foganatosítani.

A fakárok a vasúti és a közúti közlekedésben is gondot okoztak. A vonatforgalom több elővárosi vonalon akadozik, ez elsősorban Pestszentlőrinc, Vecsés, Aszód illetve Vác környékét érinti. A főutak autópályák járhatók, de az alsóbbrendű utakon találkozhatunk kidőlt fákkal, leszakadt ágakkal.

A rendkívüli időjárásnek még nincs vége. Az Útinform arra figyelmeztet, hogy

A rendkívüli időjárásnak még nincs vége. Az Útinform arra figyelmeztet, hogy mivel napközben sokfelé számíthatunk esőre, záporokra, zivatarokra, helyenként erős viharokra, széllökésekre, felhőszakadásra, jégesőre, emiatt az országban többfelé vizessé, csúszóssá válhatnak az utak, vízátfolyások is nehezíthetik a közlekedést.

Indulás előtt érdemes tájékozódni a Közút, az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapján, illetve hasznos lehet a katasztrófavédelem VÉSZ alkalmazását letölteni.

Fotó: MTI; Érdmost

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email