szikraczabai10AK_230727.jpg

Kincset találtak a gyerekek az évszázados tölgyek alatt

szikraczabai10AK_230727.jpg

Kincset találtak a gyerekek az évszázados tölgyek alatt

A Czabai-kert nem csak a helyi művészeket ihleti meg, gyermekek is táboroznak itt, a Szikra szervezésében.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Negyedik éve rendezi meg nyári táborát a Szikra Tehetséggondozó Egyesület, és már nemcsak Érden, hanem az egész országban: ma már 19 városban nyújtanak felhőtlen élményeket az autista gyerekeknek.

Érden három héten át mintegy 120 gyermeket fogadnak – tudtuk meg Kákonyi Elizabetától, a Szikra munkatársától.(Elizabetáról korábban már írtunk, hiszen ő nyerte el az Év Gyógypedagógusa Díjat.)

Kákonyi Elizabeta és Czabai Balázs

„Három turnust indítottunk, délelőttös és délutános táborral. Fél kilenctől fél egyig a kisebbek jönnek, délután pedig a nagyobbacskák. Szinte minden gyermekre jut egy gyógypedagógus vagy egy önkéntes segítő, köztük közösségi szolgálatos középiskolások. Vannak köztünk gyógypedagógia szakos egyetemisták is, akiknek ez a tábor kiváló gyakorlati lehetőség” – tette hozzá Elizabeta, akivel a Czabai-kertben tartott sportnapjukon beszélgettünk. Épp kincskereső játékkal lepték meg a gyerekeket.

A tábor ingyenes, és bár az étkezésről a családok gondoskodnak (annál is inkább, mert sok gyermek tart valamilyen diétát), finomságokkal, innivalóval meglepik a gyerekeket.

Kincskeresés a Czabai-kertben

Minden tábori hét telt házas. Már tavasszal beteltek a helyek, szemmel láthatóan nagy szükség van ezekre a speciális, az autista gyermekek igényeihez, napirendjéhez alkalmazkodó táborokra. „A legtöbb gyermek a tanévben integrált vagy szegregált tanintézménybe jár, de vannak olyanok is, akik kiszorulnak az oktatási rendszerből.

Sok egyéni tanrendes gyerek jár hozzánk, számukra nagyon fontos, hogy gyermektársaságban legyenek. Hiszen az autisták szociális készségei nehezebben működnek, és pont ez esik ki azoknak a gyerekeknek, akik kénytelenek otthon tanulni. A Szikra kiemelten fontos célja, hogy ők is közösségben lehessenek, év közbeni programjainkkal is ezt támogatjuk” – hangsúlyozta Elizabeta.

 

A gyerekek több állomást jártak végig

Az utolsó hétre a 15 pluszos gyerekeket és a fiatal huszonéveseket várják, és kifejezetten az önellátásra, a munka világára fókuszálnak majd.

De térjünk vissza a jelenlegi turnusra, azaz a kisebb gyerekekhez. Speciális  táborban az autizmus-spacifikus módszertant használják, képes napirendet használnak.

„Fontos a gyerekeknek, hogy melyik program mi után következik. Elég csak rámutatnunk a képre, és már tudják, mikor van szabad játék, uzsonna, és mennyi idő van anyáék megérkezéséig. A programot is úgy állítottuk össze, hogy ne legyen túl megterhelő, de élvezetes legyen. Fontos, hogy élménytábort csinálunk, nem fejlesztést” – tette hozzá a gyógypedagógus.

 

Az ajándékért kalózt rajzoltak a gyerekek

„Fontos, hogy minden gyermek biztonságban érezhesse magát nálunk: úgy legyenek szabadok, hogy közben az általuk jól ismert, egész évben alkalmazott struktúra keretei között mozognak. ”

A hét minden napján más-más tematika szerint állítotják össze a programot. Hétfőn kézműveskedés, kedden életre nevelés (postalátogatás, bevásárlás, önkiszolgálás, önállátási képességek fejlesztése), szerdán kutyaterápia, csütörtökön sport, pénteken vizes nap.

Ahogy fentebb írtuk, mi csütörtökön, a sportnapon látogattunk el a gyerekekhez. Ez az egyetlen nap, amikor nem az Emma utca 8. szám alatt, hanem a Czabai-kertben vannak a táborozók. A hatalmas tölgyes és Czabai Balázs házigazda kedves vendégszeretete garantálja, hogy itt minden gyermek jól érezze magát: a zegzugos kert már maga is kalandozásra csábít.

 

Dóri egy szép flamingót rajzolt

„Fél évvel ezelőtt keresett meg a Szikra, hogy szeretnék nálunk tartani a táborukat, és én örömmel tettem eleget a kérésnek. Egyeztettük a programot és az időpontokat. Háromszor látogatnak el hozzám a gyerekek. Jövő héten már idősebbek jönnek, akkor a környezet- és természetvédelemről is szó esik majd, és bemutatom a fiataloknak a kertet is” – mondta Balázs, aki szívesen látja máskor is a szikrásokat.

Czabai Balázs nemcsak a kertjéről, hanem a vendégszeretéről is ismert: zenés rendezvényeknek, alkotótáboroknak biztosít helyet, idén nyáron is nála rendezte festőtáborát a KÉK, nagy sikerrel, tizenöt-húsz alkotóval. Idén nyáron, a Szikra táborai után már nem lesznek programok, augusztusban pihen a Czabai-kert.

A Czabai-kert elvarázsol kicsit és nagyot

Fotó: Ádám Katalin

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email