pexels-pixabay-279979

Ments ki te is valakit a halál karmaiból!

pexels-pixabay-279979

Ments ki te is valakit a halál karmaiból!

A tűzoltó olyan mint egy extrém sportoló, csak előbbinek a társadalom is látja a hasznát.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

A minap Rózsa Gábor, az érdi Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetője volt az Érd FM: Bundáskenyér című reggeli műsorának a vendége. A tűzoltó alezredes többek között arról beszélt, hogy a helyi tűzoltóság folyamatosan várja a jelentkezőket, akik érzik magukban az erőt, hogy kipróbálják magukat ezen a pályán.

Mint elmondta, 18 és 55 éves kor között bárki jelentkezhet tűzoltónak. Ugyanakkor azt mindenki vegye figyelembe, hogy ez egy fizikailag és mentálisan is megterhelő munka.

Elmondása szerint elég csak az aktuális helyzetbe belegondolni, hogy egy amúgy is forró nyári napon a vastag tűzoltó ruhában kell mozogni. Ráadásul a tűz közelében. Persze ez nem érheti váratlanul a tűzoltókat, hiszen folyamatosak a tréningek, gyakorlatok – tette hozzá.

Rózsa Gábor úgy véli, az egyik, ha éppen nem a legnagyobb vonzerő ezen a pályán az, amikor valaki elsőként érkezik az adott helyszínre és a „halál karmai közül” tud kimenekíteni valakit.

Annál nincs felemelőbb élmény, amikor segíthetünk a veszélyben. Ez egy olyan élmény, ami hivatássá teszi ezt a szakmát – fogalmazott.

A beszélgetés során érdekességként elhangzott, hogy amíg a különféle extrém sportokat nagy népszerűség övezi, addig a legalább annyira veszélyes és adrenalindús tűzoltói munkára nem szokás így tekinteni. Pedig amellett, hogy ez is egy izgalmas tevékenység, még társadalmilag is hasznos.

Hogy mégsem tolonganak a jelentkezők, annak okát Rózsa Gábor például a sorkatonaság eltörlésében látja.

Régen még megvolt, hogy a gyerekeknek az otthoni körülmények közül kiszakadva, néhány évet önállóan kellett eltölteniük, úgy, hogy csak magukra számíthattak. Ott az emberek kaptak egy olyan alapot, ami hiányzik a mai világból. Manapság hozzá vagyunk szokva, hogy vannak szervezetek, akikhez fordulhatunk ha baj van, miközben nincs öngondoskodás – jelentette ki az alezredes.

Az interjúban amúgy számos egyéb téma is szóba került. Például az elektromos autók tűzveszélyessége, vagy, hogy szabad-e Érden fürödni a Dunában, illetve az is, hogy mire figyeljünk, ha a kánikula ellenére mégis bográcsozni szeretnék.

A teljes beszélgetést itt lentebb tudják meghallgatni.

Fotó: Pexels, Pixabay

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email