Vörös mocsárrák egy érdi-óvárosi utcán

Vörös betolakodók bukkantak fel Érd-Óvárosban

Vörös mocsárrák egy érdi-óvárosi utcán

Vörös betolakodók bukkantak fel Érd-Óvárosban

Az idegen páncélosok egy kiskertben vitézkedtek.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Riasztó látvánnyal szembesült a napokban kertészkedés közben egy óvárosi asszony – derül ki az Érd-Óváros Értékőr  című Facebook-oldalon pénteken közzétett bejegyzésből.

A poszt szerzője, Mészáros Ildikó szerint szerint szomszédja épp a paradicsomokat gondozta, amikor két vörös, harcias betolakodóval találta szemközt magát az ágyások között. A meglepett asszony, Bérczesi Julianna szerencsére fényképekkel is dokumentálta a találkozást.

„A lény láttán az ember először riadalmat érez. A fejében kavarognak a skorpiókról szóló híradások. Ahogy a pánik kezd alábbhagyni, úgy a fejétől a farkáig tüzetesebben megnézi az állatot. Megnyugtató, hogy a farkán nincs visszafelé kunkorodó méregtövis. Sokkal inkább szögletesen szétlapul ez a testrész, mint a rákoknak” – írta Mészáros Ildikó, bemutatva a képeket.

A posztoló a Google segítségével aztán „harcos rákként” azonosítja az ismeretlen ízeltlábúakat, melyek szerinte nem is egzotikus vidékről származnak. „Sok példány él belőlük a Duna és a Sulák-patak torkolatában. Valószínűleg onnan jöttek fel, majd a patakból az árkon keresztül jutottak a kertbe. Miután tisztázódott a dolog, visszavitték őket eredeti élőhelyükre” – írta.

Ám a szerző véleménye nem feltétlenül helytálló. Szintén a Google képadatai alapján inkább úgy tűnik, hogy a lefotózott állat  pont egy invazív és egzotikus fajhoz, a Mexikóban őshonos vörös mocsárrákok, más néven kaliforniai vörösrákok (Procambarus clarkii) fajához tartozik. Erre utal a páncél vörösesbarnás színe – hiszen az őshonos folyami és kecskerákok jellemzően a szürke, a barna és a zöld különböző árnyalait viselik – és megnyúlt fejtori rész is.

A vörös mocsárrákokat itthon először 2015-ben, a Városligeti-tóban észlelték, hazai megjelenésük és elterjedésük valószínűleg a felelőtlen akvarista állattartás eredménye. National Geographic összefoglalója szerint ez az invazív faj nem csak azért jelent veszélyt az őshonos hazai rákokra, mert szapora és ellenálló, a hazaiaknál jobban tűri az alacsony oxigéntartalmú, szennyezett vizeket, de azért is, mert tünetmentesen hordozza és terjeszti az érzékenyebb fajokat megtizedelő rákpestist is.

Az invazív páncélosok már jó ideje Érden is jelen vannak: nem csak a Duna-parton, de az érdligeti tóban is tanyát ütöttek. Mint kollégánk, Mihalicz Csilla 2020-ban beszámolt róla, akár több ezer  vörös mocsárrák is élhet a mesterséges tóban, alaposan feldúlva a helyi ökoszisztémát. A rákok megjelenése itt is az emberi felelőtlenségnek tudható be, úgy tudni, egy évekkel ezelőtt felszámolt kisállatkereskedés dolgozói dobták be a rákokat a tóba, ahol aztán alaposan elszaporodtak.

Fotó: Bérczesi Julianna, szöveg: Koncz Tamás

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email