thermometer-ga616a3897_1280

Kiadták a legmagasabb fokú hőségriasztást

thermometer-ga616a3897_1280

Kiadták a legmagasabb fokú hőségriasztást

A következő öt napban nem viccel az időjárás.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Az elmúlt egy-két nap ugyan hozott némi enyhülést, azonban szombattól ismét forróság csap le hazánkra, hiszen a következő napokban talán még a korábbiaknál is melegebb lesz, újabb erős hőhullám várható. Emiatt az országos tisztifőorvos az előrejelzések alapján

szombat 0 órától szerda 24 óráig a legmagasabb, harmadfokú hőségriasztást rendelt el az ország egész területére.

A szökőkút vizében füredeni, pancsolni tilos!

Harmadfokú hőségriasztást akkor rendelnek el, ha a napi középhőmérséklet legalább három egymást követő napon eléri, vagy meghaladja a 27 Celsius-fokot.

Nemzeti Népegészségügyi Központ és a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság ezért arra kéri az embereket,hogy:

  • a nagy melegben fokozottan ügyeljenek a folyadékbevitelre, ezen kívül 11 és 15 óra között lehetőség szerint húzódjanak árnyékba
  • a szabadtéren dolgozók, illetve a szabadtéri rendezvényeken szórakozók bő, szellőző ruházattal és naptejjel védjék bőrüket a leégés ellen
  • akik a szabadságukat vízparton töltik, a déli órákban kerüljék a napozást, hűtsék le magukat, mielőtt a vízbe mennének, és semmiképpen ne ugorjanak a vízbe felhevült testtel.

A közleményben továbbá figyelmeztetnek, hogy a szabadban végzett intenzív fizikai tevékenység, például munkavégzés vagy hosszantartó sportolás hőgutát okozhat. A magas testhőmérséklet (40,5ºC fölött) károsíthatja a sejteket és a hőszabályozó központot.

Megfelelő kezelés hiányában akár életveszélyes állapot is kialakulhat!

Ezt a jelenséget tipikusan fiatal felnőtteken lehet észlelni, akik a rossz közérzet ellenére tovább edzenek. A kánikulában futni, kerékpározni csak a reggeli vagy az esti órákban ajánlott.

Fontos, hogy megfelelő mennyiségű folyadékot fogyasszunk

Aki mégis biciklitúra mellett dönt a hétvégén, viseljen kalapot, sapkát, álljon meg a közterületi kutaknál, hűtse csuklóját, tarkóját, vizezze be a pólóját. Az autóval közlekedőket is fokozott óvatosságra intjük, rájuk is kedvezőtlen hatással lehet a nagy meleg.

A hőségben egyre több és egyre nagyobb tüzek keletkeznek a szabadban.  A tűzoltók már több mint négyezer szabadtéri tüzet oltottak el az idén, amelyeknél tíz ember megsérült, a leégett terület pedig akkora, mint 3100 futballpálya. Nyolc vármegyében tűzgyújtási tilalom van, ami azt jelenti, hogy erdőkben és azok kétszáz méteres körzetében tilos tüzet gyújtani.

A kerti sütögetés kis odafigyeléssel teljesen biztonságos

A saját kertjében továbbra is mindenki bográcsozhat, grillezhet, de fontos, hogy a tüzet egyetlen pillanatra se hagyjuk magára. Az ezzel kapcsolatos katasztrófavédelmi felhívásról ITT adtunk tájékoztatást.

A Szociális Gondozó Központ a korábbi évekhez hasonlóan a jogszabályi kötelezettségeken felül  a teljes nyári időszakban biztosít az érdieknek klimatizált helyiségeket a város több pontján:

  • Gyermekjóléti Központ közös helyiségei – Rómer Fóris tér 1. 8:00-17:00
  • Hajléktalan szálló nappali melegedője – Fehérvári út 89-91. 8:00-18:00
  • Szociális Gondozó Központ – Topoly utca 2. 7:00-19:00

A kijelölt épületekben a fenti nyitvatartási időben bárki megpihenhet, hűsölhet egy kicsit, még vízvételezési lehetőséget is biztosítanak. A Topoly utcában akár olvasni is lehet, hiszen a nyitott könyvtár is a lakosság rendelkezésére áll.

Az önkormányzat jóvoltából, hogy a járókelők minél kevésbé szenvedjenek a hőségtől, a  polgármester kérésére párakapukat helyeztek ki a város főterére, így aki arra jár, hűsölhet is.

Párakapu enyhíti a hőséget Érd főterén

 

A rekkenő hőség nemcsak az embert, hanem az állatokat is megviseli. A nappali 30 foknál magasabb csúcshőmérséklet idején a rosszul tartott házi kedvencek rövid időn belül hőgutát kaphatnak, mely hosszú távon pusztuláshoz vezet.

kutyameleg_1
A kutyákat is megviseli a hőség

A nyári meleg napokon a hosszabb ideig tartó sétáltatást érdemes kora reggel és késő délután megtartani. A naptól felhevült aszfaltot is érdemes elkerülni, hiszen ott könnyen égési sérülés fenyegeti a sétáltatott kutya mancsát. Az állatokról való gondoskodás a gazdi feladata.

 

fotó: pixabay.com, Balogh Alex

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email