22_03_29_erdmost_nincskep

Megkérdeztük az orvost, mire figyeljünk hőségriadó idején

22_03_29_erdmost_nincskep

Megkérdeztük az orvost, mire figyeljünk hőségriadó idején

Legyünk hűvös, de ne hideg helyen, hűsítsük magunkat, de ne a szökőkútban. Praktikus tanácsok hőség idejére.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Másodfokú hőségriasztás lépett életbe hétfőn 0 órakor, az egész ország területére szóló figyelmeztetés szerda éjfélig érvényes. Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a hét elején már a 36-37 Celsius-fokot is elérheti a hőmérséklet – tájékoztatott az MTI.

A meteorológiai szolgálat másodfokú (narancs) figyelmeztetést adott ki hétfőre a magas középhőmérséklet miatt Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Pest és Tolna vármegyék területére, itt a napi középhőmérséklet meghaladhatja a 27 Celsius-fokot. Keddre Baranya, Tolna, Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád vármegyékre adtak ki másodfokú figyelmeztetést a magas középhőmérséklet miatt. Szerdára Nógrád, Heves, Hajdú-Bihar, Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyék kivételével az egész országra másodfokú figyelmeztetést adtak ki a 27 fok feletti középhőmérséklet miatt.

A tartós hőség megterheli az egészséges szervezetet is, de különösen veszélyeztetettek a kisgyermekek, az idősek, valamint a szív- és érrendszeri betegséggel élők. Kánikula idején lehetőség szerint tartózkodjunk hűvös helyen, illetve árnyékban, és kerüljük a fizikai munkát, különösen délelőtt 11 és délután 3 óra között. Figyeljünk oda a megfelelő folyadékbevitelre is (ez a folyadék inkább víz legyen, ne pedig cukros üdítő, pláne ne alkohol.)

foter_meleg
A főtéren már múlt évben is párakapu szolgálta a lakosok felfrissülését (ÉrdMost archív)

„Idősek különösen figyeljenek oda erre, ahogy a cukor-, illetve magas vérnyomásos betegek is. Általánosságban elmondható: a beteg emberek jobban ki vannak téve a kánikula negatív hatásainak” – mondta kérdésünkre dr. Varga Dániel háziorvos, aki figyelmeztetett arra is: ha a szabadban tartózkodunk, árnyékban is használjunk fényvédőt.

A háziorvos megjegyezte: ha klímát használunk, a berendezést pár fokkal állítsuk csak a kinti hőmérséklet alá. Azaz ha odakint 30-32 fokot mutat a hőmérő higanyszála, 26-28 foknál ne hűtsük le jobban az otthonunkat. Akinek nincs klímája, vagy nem szeretné használni, a függönyök behúzásával, illetve a redőny leengedésével zárhatja ki a napfényt a lakásból – ez is jól bevált módszer.

Ha autóba ülünk, gyereket, állatot még lehúzott ablaknál se hagyjunk az autóban. Házi kedvenceinkre otthon is figyeljünk: mindig legyen friss víz a táljukban, és legyen egy olyan árnyékos sarok, ahová elvonulhatnak hűsölni.

kiskutya
Figyeljünk arra is, hogy házi kedvenceinknek legyen mit inniuk (fotó: ÉrdMost archív)

Hétfő reggel életbe lépett a „vörös kód”, ami kötelezővé teszi valamennyi szociális intézmény számára a hajléktalan vagy bajba jutott emberek befogadását. A Szociális Gondozó Központ a jogszabályi kötelezettségeken felül  a teljes nyári időszakban biztosít az érdieknek klimatizált helyiségeket a város több pontján:

  • Gyermekjóléti Központ közös helyiségei – Rómer Fóris tér 1. 8:00-17:00
  • Hajléktalan szálló nappali melegedője – Fehérvári út 89-91. 8:00-18:00
  • Szociális Gondozó Központ – Topoly utca 2. 7:00-19:00

A kijelölt épületekben a fenti nyitvatartási időben bárki megpihenhet, hűsölhet egy kicsit, vízvételezési lehetőséget is biztosítanak. Az utcai szociális munkások is nyitott szemmel járják a várost, így azoknak is adnak vizet, akik az utcán kerülnek nehéz helyzetbe. Részletekért lásd korábbi cikkünket

A boltokban, bevásárlóközpontokban is jár a klímaberendezés, így az üzletekbe is behúzódhatunk, ha nagy a meleg.

hoseg_190612
A szökőkút vizében nem ajánlatos hűteni magunkat (fotó: ÉrdMost archív)

A kánikulában nehéz ellenállni annak, hogy a szökőkút vizében hűtsük magunkat, ez azonban egyáltalán nem jó ötlet. A szökőkutakat ugyanis (egyes speciális típusokat leszámítva) nem fürdőzésre tervezik. Amennyiben van vízkezelésük, az elsősorban az algásodás, vízkőlerakódás megakadályozását szolgálja. Az erre használt vegyszerek összetétele nem feltétlenül biztonságos fürdőzés szempontjából.

A felhasznált vegyszerek mellett a porral, állatokkal, esetleg más fürdőzőkkel bejutó szennyeződések is kockázatot jelentenek.  Szintén problémát jelenthetnek azok a baktériumok, amelyek a töltővízzel jutnak a szökőkútba, majd ott a meleg, pangó víztérben elszaporodhatnak – figyelmeztet a Nemzeti Népegészségügyi Központ.

Ajánljuk viszont a szökőkút helyett a párakaput, amit idén is felállítottak a főtéren. A vízpermetben úgy frissülhetünk fel, hogy nem kell tartanunk a különféle fertőzésektől.

parakapu_2010708

Kiemelt fotó: ÉrdMost archív

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email