szent_walburga_szobor_erdmost

Szobor őrzi Érd-Ófalu védőszentjének emlékét

szent_walburga_szobor_erdmost

Szobor őrzi Érd-Ófalu védőszentjének emlékét

A legendás szerzetesnő imájával lecsendesítette a háborgó tengert.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Fennállásának tizedik évfordulóját ünnepli 2023-ban az Érdi Hungarikum Klub, amit jó apropónak gondoltunk arra, hogy egy sorozat keretében bemutassuk ennek a lokálpatrióta és lelkes közösségnek a munkásságát.

A Érdi Hungarikum Klub legfőbb célja, hogy összegyűjtse azokat az értékeket, más néven Érdikumokat, amelyek különlegessé és egyedivé teszik ezt a várost. Ez pedig tulajdonképpen lehet bármi. Egy nem mindennapi pályát befutó személy munkássága, egy egyedülálló rendezvény, vagy épp egy olyan hely, amihez foghatót sehol máshol a világon nem találunk. És persze sok minden más is, hiszen a klub eddig hetven dologról mondta ki, hogy az bizony Érdikum.

Ha nem is egyedülálló, de igen ritka az a szobor, ami Érd-Ófaluban, a manapság is sokat emlegetett, egykori kastély romjainak árnyékában szemléli a tájat. Szent Walburgának ugyanis alig néhány helyen állítottak szobrot hazánkban.

Walburga egy, a mai Anglia területén a 700-as években született bencés szerzetesnővér, apátnő volt. Az apácaságot önként választotta, amiben feltehetőleg komoly szerepe volt, hogy nagybátyja, Szent Bonifác szentéletű ember volt, ahogy a fivérei és nagynénjei közül többen is. A feljegyzések szerint cselekedeteit a jámborság, a szelídség, és a szeretet jellemezte.

A Krisztusban hívő parasztok, földművesek védőszentjeként tisztelték. De az ő kegyeit kérték a bő termés, a háziállatok szaporasága, illetve azok egészségének megóvása érdekében, valamint a kutyaharapás és veszettség elkerülése érdekében is hozzá imádkoztak.

Alakjához számos legenda is kötődik. A hiedelmek szerint képes volt a zúgó tengernek parancsolni, és a veszett állatokat lecsillapítani. De legalább ilyen érdekes, hogy abban a németországi kolostorban, ahol a nyughelye található, sírjának kőlapjai közül immár több mint ezer esztendeje az úgynevezett Szent Walburga-olaj szivárog, melyet az apácák összegyűjtenek és kis üvegekben szétosztanak. Mondván az olajnak csodatévő ereje van, amit az érdi szobor jobb kezében tartott olajos fiola is jelképez.

És ha már csoda! Az, hogy Szent Walburgának szobra van Érden, a monda szerint a neki tulajdonított varázserőnek köszönhető.

Történt ugyanis, hogy az ófalusi kastély egykori urának, Illésházy János grófnak a feleségét sokszor gyötörte fogfájás. Éjszakánként átsétált a bástyafal mellett Szent Walburgához imádkozva, hogy szabadítsa meg a fájdalomtól. Tett is egy ígéretet, ha túl lesz a szenvedésen, akkor szobrot állíttat neki. Ha igaz, ha nem, az 1700-as évek végén elkészült a szobor.

A kora középkori szerzetesnőből így lett később Érd-Ófalu védőszentje, mára pedig Érdikum.

Fotó: ÉrdMost/Szűcs Gergely

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email