Régészeti kutatás a kastélydombon

Most kiderül, lehet-e ismét kastély Ófaluban

Régészeti kutatás a kastélydombon

Most kiderül, lehet-e ismét kastély Ófaluban

Ha a kutatócsapat sikerrel jár, az az első lépés lehet ahhoz, hogy ismét megteljen élettel a kastélydomb.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Az Érd-Ófaluból származó Balog Gellért a tavalyi kastélydombi tűzeset során ismerkedett össze Csőzik László polgármesterrel, akiről hamar kiderült számára, hogy elkötelezett az egykori kastély újjáépítése, de legalábbis a kastélydomb rekonstrukciója ügyében.

Szó szót követett, és Gellértnek eszébe jutott a régészként dolgozó féltestvére, aki segíthetne abban, hogy Ófalu egykori büszkesége visszakapjon valamit a régi fényéből.

Takács Mór Bendegúz a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Régészeti Térinformatikai Laboratóriumának a vezetőjeként dolgozik, és az úgynevezett roncsolásmentes régészet módszerének az ismerője. Mint mondja, ezzel a megoldással képet kaphatnak arról, hogy mi van a föld alatt, a valaha volt kastély helyén. Például, hogy hol voltak a lebontott épület falai, de az sem kizárt, hogy egyéb különlegességekre is bukkanhatnak egy ilyen feltárás során.

Ő és kollégája, Lóki Róbert tudományos segédmunkatárs a minap személyesen is kilátogattak a helyszínre, hogy Csőzik László jelenlétében személyesen is felmérjék azt. A kutatók az ÉrdMost kérdésére elmondták, hogy mindenekelőtt egy alapos fűnyírásra van szükség, hogy az eszközzel egyáltalán végig tudjanak haladni a terepen, de remélik ez a következő hetekben ez meg fog történni.

Ezt követően ki kell értékelni az adatokat, és az eredmények függvényében el lehet dönteni, hogy mi legyen a folytatás.

A polgármester szerint a kastélydomb úgy igazán soha nem volt megvizsgálva, főleg nem a modern technikával. Ha belegondolunk, az ókortól kezdve éltek errefelé emberek, de magának a dombon álló épületnek is igen kalandos a története. Mondhatni, csak a fantázia szab határt annak, hogy mit rejt a talaj.

„Addig nem akarok meghalni, amíg a kastély fel nem épül.”

– mondja Csőzik.

Hozzátette, rengeteg embernek írt már ez ügyben, és jóllehet, a kastélyt eredeti állapotában megcsinálni nem biztos, hogy nyerő ötlet. Már csak azért sem mert a Velencei charta sem engedi, hogy romokat visszaépítsenek, azonban egy modern, kastélyszerű épületnek volna értelme.

Egy olyan hely lehetne ez, amit számos célra fel lehetne használni. Például működhetne itt múzeum, képtár, étterem, de közösségi térként, rendezvényhelyszínként is gondolhatunk rá, tűnődött el a városvezető.

Mindenesetre a mostani vizsgálat elengedhetetlen feltétele bárminemű későbbi fejlesztésnek, hiszen régészetileg mindenképp át kell nézni a területet. És ha később sikerülne pénzt is szerezni egy itteni beruházásra, akkor el lehet mondani, hogy egy lépéssel már beljebb van a város.

A polgármester egyébként hozzátette, hogy a szintén ófalusi Gazdatiszti-ház megmentése már elindult, miként a kastély pincerendszerének fejlesztése is tervben van. És ha még a kastély is újjászületne, azzal egészen friss arculatot kapna a városrész.

Ha a kastély már nem is áll, a hozzá tartozó, sok száz méter hosszan húzódó pincerendszer szinte eredeti állapotában megmaradt. Ezt a különleges hangulatú helyet annak idején az ÉrdMost stábja is bejárta.

Fotó: ÉrdMost/Balogh Alex, Szűcs Gergely

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email