IMG_2291

Nyolchálós zarándokház lesz az érdi uradalom gazdatiszti házából

IMG_2291

Nyolchálós zarándokház lesz az érdi uradalom gazdatiszti házából

Az épület most még életveszélyes állapotban van, de a város vezetői megmentenék az utókornak.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Bizonyára olvasóink hallottak már arról – az idősebbek az épületre is emlékezhetnek, hiszen a 70-es évek végén tűnt el végleg a föld színéről –, hogy Érd területén egykor állt egy impozáns kastély, amely a törökverő Szapáry Péterről kapta a nevét. Elkészültek a tervek, melyek alapján megmenthető lesz az egykori uradalom megmaradt része, a gazdatiszti ház. Városunk korábbi főépítésze, Rumi Imre építész-tervező ma beadta az önkormányhoz az engedélyezési tervdokumentációt.

A hatalmas uradalomból – amelyet olyan legendás magyar nemesi családok birtokoltak az elmúlt 500 évben, mint a Sárkány-, az Illésházy-, Szapáry-, Batthyány-, Sina-família – mára lényegében a beszédes múltú pincerendszeren kívül csak a gazdatiszti ház maradt meg. Még a többi gazdasági épület (istállók, kocsiszín, ólak) is rég elpusztult. A gazdatiszti ház rendkívül rossz állapotban van, helyenként életveszélyes az épület – írta közleményében Csőzik László polgármester.

A városvezetők tervei szerint teljesen felújítják, hogy egy korszerű turistaházat – vagy, ahogy az ilyen szálláshelyeket nyugaton nevezik: zarándokszállást – alakítsanak ki benne. A régi válaszfalak megőrzésével a nagy közösségi terem mellett 8 hálót alakítanak ki. Ezek között akad majd egyszemélyes és 12 fős is, hogy akár csoportokat is tudjunk fogadni. Mindehhez 6 fürdőszoba társul majd.

A polgármester közleménye szerint nemcsak a házat, hanem az épület környezetét is rendbe teszik. Az udvaron kialakítottak egy szabadtéri gyülekezőhelyet, ahol rendezvényeket, összejöveteleket lehet szervezni, és megújítják a hamarosan boldoggá avatandó Bogner Mária Margit méltatlan állapotban lévő régi sírhelyét. Az udvar másik része közpark lesz, ahol az elpusztult Szapáry-kastélynak is emléket állítanak.

Bár a sóskúti köveket – amiből a kastély épült – már rég széthordták, szerencsére a két monumentális kapu építőkövei megmaradtak, így visszaállítják az impozáns kapukat. A környezet rendbetételével egy új kulturális teret vehetnek majd birtokba a helyiek. Az érdi turizmus fellendítését célzó beruházást a Modern Városok Program megmaradt keretéből valósulhat meg. Ehhez a város már kérte is az MVP-s támogatást nyújtó Miniszterelnökség jóváhagyását.

 

Fotó: Illusztráció: Rumi Imre, Fotó: ÉrdMost

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email