22_03_29_erdmost_nincskep

Mondja el, ha zavarja a sok társasház, a tömeg, a dugó

22_03_29_erdmost_nincskep

Mondja el, ha zavarja a sok társasház, a tömeg, a dugó

Készül a Helyi Építési Szabályzat, az érdiek is beleszólhatnak.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Mint azt az ÉrdMost többször megírta, városunk jelenlegi vezetése új Helyi Építési Szabályzatot (HÉSZ) szeretne alkotni. Ezzel kapcsolatban egy ideje már zajlanak a legkülönfélébb egyeztetések, amelyekbe az önkormányzat már korábban is bevonta a lakosságot, és most újra ezt tervezi – derül ki abból a közleményből, amit a mai rendkívüli közgyűlés után juttattak el szerkesztőségünkbe.

Ezt azt alábbiakban változatlan formában közöljük.

Mi legyen a társasházépítésekkel Érden? A városban hol, hány lakást lehessen építeni telkenként? Hány új lakost bírnak el az intézmények, a szolgáltatások, az utak, a tömegközlekedés? Lehet-e, kell-e megálljt parancsolni a betelepülésnek? Mit tehet Érd városa, mit léphetnek a pénzhiánnyal küszködő agglomerációs önkormányzatok?
Fajsúlyos kérdések, amelyek a hétköznapi életben nap mint nap előjönnek: amikor állunk a dugóban, amikor sor van a szakrendelőben, amikor várólista alakul ki a bölcsődében, amikor azzal szembesülünk, hogy nincs pénz az útépítésekre, amikor csak csordogál a víz a csapból. A helyes megoldás az lenne, ha a kormány, Budapest és a környező települések összefognának, hogy közös erővel megoldják a problémákat, például külön pénzalapot kapna fejlesztésekre az agglomeráció. Ám a mostani gazdasági helyzetben, a központi elvonások, megszorítások idején erre nem érdemes várni.

arena_erd

De Érd önkormányzata úgy döntött, nem törődik bele abba, hogy magukra hagyták az önkormányzatokat. Minden eszközt bevet, hogy legalább mérsékelje a problémákat. Mivel az építéshatósági jogköröket elvették az utóbbi években az önkormányzatoktól, csakis a helyi építési szabályok (HÉSZ) szigorítása maradt a kezünkben, ezért úgy döntöttünk: teljesen új HÉSZ-t alkotunk.

A munka egy ideje már zajlik szakemberek bevonásával, de most szeretnénk több körben megkérdezni az érdi polgárokat, vállalkozókat. Arra kérjük Önöket, vegyenek részt az új HÉSZ megalkotásában azzal, hogy az alábbi kérdőíveket kitöltik:

Az érdi lakosoknak szóló kérdőívet IDE KATTINTVA TALÁLJA!

Az érdi vállalkozóknak szóló kérdőívet IDE KATTINTVA TALÁLJA!    

Amint elkészült, a jogszabály tervezetéről is ki fogjuk kérni a lakosság véleményét – bőven azelőtt, hogy azt megszavazná a közgyűlés.

Egyébként a legsürgetőbb lépéseket már megtette az érdi városvezetés:

1. A mai napon, június 28-án a Közgyűlés az egész városra VÁLTOZTATÁSI TILALMAT rendelt el, amely az új, szigorúbb szabályokat tartalmazó Helyi Építési Szabályzat elfogadásáig (a tervek szerint év vége, jövő év eleje) marad érvényben. Ez azt jelenti, hogy július 15-től új építkezéseket már nem lehet engedélyeztetni, bejelenteni a hatóság felé Érden csak az új szabályoknak megfelelően, azok bevezetését követően.

2. Már tavaly elrendeltük, hogy
· társasházak esetében tilos az oldalfalakon ablakokat kialakítani, ezzel sikerült megfelezni az egy épületben praktikusan kialakítható lakások számát;
· a szomszédos épületekhez képest maximum egy szint eltérés megengedett, így például földszintes családi házak mellé legfeljebb egyemeletes épületeket lehet építeni.

3. Továbbá:
· év eleje óta a részben önkormányzati tulajodban álló vízmű a város felében nem ad ki csatlakozási engedélyt ikerházra, társasházra;
· 2019 óta nem vontunk be külterületet, hogy azon építkezni lehessen;
· 2019 óta nem járultunk hozzá lakóparkok építéséhez.

Fotó: ÉrdMost

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email