22_03_29_erdmost_nincskep

Szent Iván tesz róla, hogy ne unatkozzunk

22_03_29_erdmost_nincskep

Szent Iván tesz róla, hogy ne unatkozzunk

A szombat délután, este bővelkedik a kulturális, tudományos, gasztronómiai és zenés érdi élményekben.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Két helyszínen számos program várja az érdieket Szent Iván napján, kora délutántól késő éjszakáig.

A kastélydombon, Ófaluban, Szent Iván-napi mulatságot tartanak, ahol a főzőversenytől a helyi egyesületek bemutatójáig számos színes, ingyenes programmal várják az érdeklődőket.

„Már kora reggel kint voltunk a helyszínen, és örömmel láttuk, hogy semmiben nem tett kárt a vihar” – mondta kérdésünkre Hudák Ágnes főszervező, hozzátéve: a főzőversenyben részt vevő mintegy tíz csapatot már várják a helyszínre.

A programot úgy állították össze, hogy az érdi értékek, a kultúra, a szórakozás és a gasztronómia is helyet kapjon benne. Négy órakor egy különleges pincelátogatáson vehetünk részt, ezt Csőzik László polgármester tartja, a kastély megmaradt pincerendszerében. Aki kíváncsi a több évszázados pincére és a kastély történetére, legyen 15:45-kor a kastélydombon.  Érdemes melegebb ruhával készülni,  mert a föld alatt hűvös lesz. (Kedvcsinálónak olvassa el cikkünket, és nézze meg videónkat itt.)

A föld felett a szórakozásé lesz a főszerep: négy órától a Musical Academy, Cseszárik Lászó gitárművész, a Masters SE, a Kyokushin Karate, illetve a Bonton Tse bemutatóját láthatja a közönség, majd fél hattól a Kolo zenekar húzza a talpalávalót.

Hét óra körül kerül sor a főzőverseny eredményhirdetésére – a megmérettetésre előzetesen nevezhettek a vállalkozó kedvű csapatok -, majd Bredák Péter rádiós kollégánk veszi át a stafétabotot a keverőpultnál, és gondoskodik a jobbnál jobb zenékről, este tíz óráig.

szapary2
A kastély alatt húzódó pincerendszer ma feltárja titkait

És ki ne hagyjuk az este fő attrakcióját: sötétedéstájt Csőzik László meggyújtja a Szent Iván-éji máglyát – ez a néphagyományok szerint a nyárközepi megtisztulást, az újjászületést jelképezi.

A Magyar Földrajzi Múzeum is készül programokkal Szent Iván-éj, azaz a Múzeumok Éjszakája kapcsán. A rendezvény 18 órakor kezdődik, Csőzik László polgármester nyitja meg, és Aradszki András országgyűlési képviselő mond köszöntőt.

Ezen a napon nyílik meg Pál János: Latin-Amerika ezer arca című kiállítása, majd a kínai tudósról, Fu Zhi-liangról emlékeznek meg – emlékére barátai, tisztelői padot helyeznek el a múzeumkertben.

A gyerekeket kézműves foglalkozások várják az Iharos Népművészeti Egyesület jóvoltából: Nagy Gyöngyi a gyöngyhímzés rejtelmeibe, Ament Éva a textilsodrásba avatja be a kicsiket és nagyokat.

Hét órától a Szirmok Női Kar Latin-Amerika életöröme címmel ad műsort, nyolc órától éjfélig pedig az előadásoké lesz a főszerep:

Dr. Gyarmati János néprajzkutató (Néprajzi Múzeum, Budapest): Régészeti kutató utakon Bolíviában (Az előadásról az ÉrdMost itt írt bővebben.)
Dr. Kubassek János geográfus, igazgató (Magyar Földrajzi Múzeum, Érd): Czetz János térképész – 1848-as honvédtábornok Argentínában
Szendrő Szabolcs hegymászó: Fél lábbal az Aconcaguán – hátizsákkal Riótól a Tűzföldig
Dr. Juhász Árpád geológus: Jégvilág a perui Andokban filmvetítés
Dr. Brezsnyánszky Károly geológus, ny. igazgató (Magyar Állami Föltani Intézet): Geológiai kutatások Kubában
Dr. Lerner János térképész, geográfus: Barangolások Ecuadorban a trópusi esőerdőktől a Galápagos-szigetekig
Dr. Kubassek János geográfus, igazgató (Magyar Földrajzi Múzeum, Érd): Álmok, titkok és kalandok földje – Brazília

Fotók: ÉrdMost archív

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email