Érdnek közösségi terekre van szüksége

Nyüzsgő főtér, hangulatos sétálóutca és több zöld felület köthetné ide az embereket a polgármester szerint.

Érd lakossága rohamosan nő, egyre sürgetőbb a közösségi terek, felületek kialakítása. Sajátossága a városnak, hogy nincs egy olyan hely, ahol találkozhatnának, szórakozhatnának az érdiek. Az egyik ilyen meglévő terület, amely betölthetné ezt a funkciót, az a Városháza előtti tér, amelyet mindenki főtérként emleget.

Az Érd FM 101.3 Bundáskenyér című reggeli műsorában Csőzik László polgármester elmondta, hogy az ideális az lenne, ha a hétvégéken nem kellene bemenni a fővárosba, hanem helyben is megtalálnák az emberek a szórakozási, kikapcsolódási lehetőségeket: „Legyenek olyan beülős helyek, teraszok, ahol a barátok, ismerősök találkozni tudnak, kikapcsolódhatnak, akár éjfélig is” – magyarázta a polgármester.

Igazán egyetlen ilyen hely van most a városban, amely alkalmas lehet erre, ez pedig a főtér. A Városi Galéria mellett van egy vendéglátásra alkalmas épületrész, amely régen az Érdi Vigadó volt, ennek azonban nincs főzőkonyhája.

A polgármester elmondta, hogy az önkormányzat terveztetett oda egy melléképületet, amelyben helyet kaphat majd a főzőkonyha; ezt pedig a műemlékvédelemmel is egyeztették, így a feltételek teljesülését követően étterem nyílhatna a főtér irányába.

„Ki fogunk írni egy pályázatot a vendéglátóhely működtetésére, így az épületet bérbe adná az önkormányzat. Olyan vállalkozó élvezne előnyt, aki képes beruházni és megépíteni a melléképületet, így lassan megtelne élettel a főtér is.”

– emelte ki a polgármester.

foter_meleg

 

Mindemellett a tér átalakítására is szükség lenne, hiszen amikor épült, akkor egy keskeny zöldsávot kivéve, térkő burkolatot kapott az egész terület. A meglévő zöld felületet szeretné most az önkormányzat megduplázni, hiszen a szökőkút feletti területet részben parkosítanák, ezzel is élhető közösségi helyszínt teremtve a jelenleg barátságtalan térkőrengetegben.

„Jó látni, hogy az utóbbi időszakban a Kós iskola diákjai birtokba vették a zöld területeket, hiszen a fiatalok közül sokan kitelepülnek a füves részekre, miközben zenét hallgatnak, beszélgetnek, erősítve a közösségi szellemet”

– mondta Csőzik László.

A szökőkút alatti terület változatlan maradna, hiszen a téli időszakban továbbra is tervezik a jégpálya telepítését. Nyáron viszont a hőség miatt élhetetlen a terület, így szükséges a parkosítás, hogy a tér egész évben a közösséget szolgálja. A polgármester a műsorban elárulta, hogy a vendéglátóhely üzemeltetésére hatalmas az érdeklődés, amint a melléképület terveztetése lezárul, utána a pályázatot is kiírja az önkormányzat.

Ahogy azt korábban az ÉrdMost megírta, elszánt az önkormányzat abban a kérdésben, hogy egy dísztér, amolyan sétáló utca jöjjön létre a vasúti aluljáró feletti területen, Érd-Alsó és Érd-Felső vasútállomások között. Csőzik László szerint ez is egy közösségi tér lehetne a városban, azonban most még parkolóként működik.

„A kocsikat ki szeretnénk tenni a területről, helyettük inkább utcabútorokat, parkokat, hordókban fákat, cserjéket és virágokat, kisebb éttermeket látna itt az ember. Eközben pedig arra is keressük a választ, hogy hova rakjuk ezt a sok parkoló autót.”

– beszélt a jelenlegi problémákról a város vezetője.

A megoldás kézenfekvő, hiszen egy P+R parkolóházra lenne szükség, azonban ennek a megvalósításához pénz kell, amely milliárdos tétel. Korábban volt központi ígéret erre, de amikor Vitézy Dávid távozott a Nemzeti Közlekedési Központ éléről, utána elhalt ez a folyamat. A polgármester hozzátette: abban igazuk van az embereknek, hogy először a parkolást kell rendbe tenni, után pedig már a tér kialakításával lehetne érdemben foglalkozni.

A Településfejlesztési Operatív Program (TOP) Plusz keretében a város rendelkezésére áll 4,5 milliárd forint fejlesztési pénz, ennek egy részéből Felső-Parkvárosban a nyári napközis tábor területét mindenképpen szeretné rendbe tenni az önkormányzat.

„Felújítanánk az ott található két régi épületet. Gyerekfoglalkoztatót, kiülős kávézót tervezünk, de sportfunkciót is szeretnénk adni a területnek, amely mindenképpen megőrizné parkjellegét.”

– fogalmaztott a polgármester.

Csőzik László ezzel kapcsolatban hozzátette: biztosított lenne a nyári táboroztatás lehetősége is, de hangsúlyt kapna a közösségi funkció, hogy ne csak nyáron, hanem az év teljes időszakában hasznosított legyen ez a páratlan szépségű környezet.

Kapcsolódó cikkeink

További cikkeink