IMG_20220714_084109

Megújulhat a napközis tábor és a Fundoklia tér

IMG_20220714_084109

Megújulhat a napközis tábor és a Fundoklia tér

Elfogadták a Fenntartható Városfejlesztési Stratégiát a csütörtöki rendkívüli közgyűlésen.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Rendkívüli ülésen fogadták el a képviselők – hosszas vita után és az ellenzék tartózkodása mellett – a Fenntartható Városfejlesztési Stratégiát (FVS). Ennek benyújtásával a város jogosulttá válik arra, hogy megvalósítsa a stratégiában foglalt, a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) Pluszhoz illeszkedő fejlesztései, beruházásai és projektjeit, persze csak a rendelkezésre álló forráskeret összegéig. Ez 4,5 milliárd forint.

Egy halandónak ez az összeg maga a lottó ötös, de egy városnak csak egy közepes mértékű projekt megvalósítására elég.

– jegyezte meg az ülést követően Csőzik László polgármester. Mint mondta, Érdnek lakosságarányosan bő tízmilliárd forint járt volna – egyébként pedig a megyében Érd kapja a legkevesebbet. (Összehasonlításképp: az egy főre jutó támogatás Érden 64 ezer forint, míg Szob 589 ezerforintot kap, de még Gyál is 186 ezer forintot költhet lakosonként.)

„Nem elégedhetünk meg ezzel a forrásmennyiséggel, hiába van az MVP, jóval nagyobb forrásokra volna szükség ahhoz, hogy céljainkat megvalósítsuk” – hangsúlyozta Csőzik László, aki Aradszki András országgyűlési képviselőt és Navracsics Tibor minisztert arra kérte, Érd kapjon több forrást.

Kiemelte: a klímaváltozás – ami szárazsággal, monszunszerű esőkkel jár -, a levegőszennyezettség, az illegális hulladéktelepek felszámolása mind határozott lépéseket igényelnek. „Az EU határozta meg azt, hogy milyen formában alkossuk meg a stratégiát – a kritériumoknak megfelelünk. Az anyagot a Pro Régió Kft. készítette, amely húsz éve partnere a városnak, és most is jó anyagot tett le az asztalra, biztos vagyok benne, hogy alkalmas arra, hogy a rendelkezésre álló forrásmennyiséget lehívjuk” – mondta Csőzik László, aki kérdésünkre vázolta az anyagban szereplő fontosabb projekteket is.

„Az FVS zászlóshajója a Fundoklia tér rendezése – a műanyag körforgalom Érd negatív szimbóluma. Új közteret hoznánk létre, megoldanánk az esővízelvezetést, fásítanánk, és a környező utcák forgalmát is újra szeretnénk szabályozni. A Fundoklia tér új agórája lenne Érdnek” – mondta a polgármester. Ami a továbbiakat illeti: sport- és rekreációs centrumot építenének a Favágó utcai napközis tábor területén, ami megtartaná eredeti funkcióját is. Szeretnék rendbetenni a piacot, rendezni a Kutyavárat, a Sárd utcai köröndöt, a Forrás teret, az Intéző utca végét, a volt téglagyár területét, a Darukezelő utca klímaparkot, illetve a Szabadság teret. Az ófalusi gátat és a Papi földeket séta- és kerékpárúttal kötnék össze a tervek szerint. A Minaret és a mellette levő terek felújítására, valamint a Mecset utcára és a Hamzsabég térre is fordítanának a rendelkezésre álló összegből, ahogy a Magyar Földrajzi Múzeum elaggott nyílászáróinak cseréjére is.

„Igyekszünk kihozni a legtöbbet a rendelkezésre álló 4,5 milliárd forintból” – mondta a polgármester, hozzátéve: ha sikerülne bővíteni a jelenlegi keretet, a többletforrást a Budai út teljes átalakítására, illetve további gyűjtőutak kiépítésére költenék.

Elmondta azt is: a meglévő források elköltése is jól halad, a Modern Városok Programban rendelkezésre álló források több mint kétharmadát a futó fejlesztésekre fordították, és gőzerővel zajlik – a végső stádiumban jár – a kiviteli tervek elkészítése a nagy csomópontoknál. Úgy tűnik, elhárult az akadály a Vadlúd utcai körforgalom megépítése elől, és a Törökbálinti úti beruházás is megkezdődhet. „Persze, könnyen előfordulhat, hogy elvonnak forrásokat Érdtől is” – jegyezte meg Csőzik László, aki azzal zárta szavait: azon fáradozik Aradszki Andrással együtt, hogy Érd az útfejlesztésre értelmezhető forrásmennyiséget kapjon a fenti EU-s 4,5 milliárdos fejlesztési pénzen kívül.

T. Mészáros András, a Fidesz frakcióvezetője szerint a stratégia túl általánosra sikerült.

Nincs benne az, hogy Érdnek mire van szüksége, pont az a specialitás nincs benne, ami Érd Megyei Jogú Várost jellemezhetné.

T. Mészáros András szerint a 4,5 milliárd forintos forrásra lehet mondani, hogy túl kevés, de ez az összeg „pont 4,5 milliárddal több, mint amennyit eredetileg, mielőtt Aradszki András beavatkozott volna, a megye szánt a városnak”. „Parkvárosban 2,5 milliárdos zöldprogramot akarnak megvalósítani, de semmi konkrétum nincs megfogalmazva ezzel kapcsolatban” – jelentette ki a politikus, aki szerint az útépítésre kellene nagyobb hangsúlyt fektetni, és a városvezetésnek azt a munkát kellene folytatnia, amit a korábbi, Fidesz-KDNP-s vezetés elkezdett.

Bár nem értettek egyet a tartalommal, „nem” helyett tartózkodtak a szavazáson a Fidesz-KDNP-s képviselők. T. Mészáros András ezt azzal indokolta: „tudomásul kell venni, hogy kell egy ilyen program. Ezt meg kell tölteni normális, az itt lakók érdekében történő tartalommal” – mondta a volt polgármester, aki felháborítónak tartja, hogy frakciójával nem egyeztettek a stratégia megalkotásakor.

További cikkeink

További cikkeink

Az Érdi Kincses ÓvodaKutyavári Tagóvodája pályázatot hirdet köznevelési foglalkoztatotti jogviszony keretében pedagógiai asszisztens munkakör/feladatkör

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email