Szupercellák zúdíthatnak jégesőt a nyakunkba

Figyelmeztetés adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat. Nem árt komolyan venni a veszélyjelzést.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat vészjelzése szerint inkább hazánk déli, délkeletei tájain lehetnek kellemetlenebb zivatarok, ahol akár szupercellákkal is előfordulhatnak. Ezeken a területeken lehet felhőszakadás, kisebb eséllyel átmeneti viharos széllökés, illetve jégeső is előfordulhat.

Szerdán az ország északi felén számíthatunk több napsütésre, hazánk délebbi tájain viszont erőteljesebb lehet a gomolyfelhők képződése. Itt helyenként átmeneti záporok, néhol zivatarok is kialakulhatnak, de kezdetben a nyugati tájakon is előfordulhatnak futó záporok. Élénk, helyenként erős lökések kísérhetik a jellemzően északkeleti irányú szelet. Hajnalban 8 és 16, délután 25 és 30 fok között alakulhat a hőmérséklet – tájékoztat az Időkép.

Csütörtökön sok napsütésre van kilátás, de a déli tájakon erőteljesebb lehet a gomolyfelhő-képződés, és ezeken a tájegységeinken elszórtan átmenetileg zápor, esetleg zivatar is kialakulhat. A szél csak zivatarok környezetében támadhat fel. Hajnalra a déli tájakon helyenként pára, köd képződhet. Délután 26-31 fokot mutathatnak a hőmérők.

Pénteken napos-gomolyfelhős időre van kilátás, és elsősorban a keleti és a déli tájakon időnként záporok, zivatarok is kialakulhatnak. Délután egyre többfelé északira fordulhat a szél, melyet élénk, erős lökések kísérhetnek. Hajnalra helyenként pára, köd képződhet. A csúcshőmérséklet 26 és 31 fok között alakulhat.

Szombaton sok napsütésre van kilátás számottevő csapadék nélkül. Egy hidegfront hatására azonban az élénk, erős északkeleti szélben pár fokkal mérséklődhet a nappali felmelegedés, délutánra 21 és 26 fok közé melegedhet a levegő. Vasárnap a napos-gomolyfelhős időben átmeneti jelleggel néhol zápor, esetleg zivatar kialakulhat. A csúcshőmérséklet 23 és 28 fok között alakulhat.

Kapcsolódó cikkeink

További cikkeink