pexels-jimmy-chan_szunyogirtas

Csütörtökön napnyugta után kezdik Érden a szúnyogirtást

pexels-jimmy-chan_szunyogirtas

Csütörtökön napnyugta után kezdik Érden a szúnyogirtást

Esős idő esetén péntekre vagy szombatra csúszik a munka.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

A múlt heti hűvös, esős idő után tömegestül jelentek meg Érden a vérszívók, ezért sokan kérdezték, vajon mikor lesz az első irtás. A Duna mentén a katasztrófavédelem az itt vázolt  ütemterv szerint irtja a szúnyogokat.

László Ferenc, a Polgármesteri Hivatal kommunikációs vezetője az ÉrdMostnak elmondta: városunkban az idei első szúnyogirtásra május 25-én, vagyis ezen a héten csütörtökön kerül sor. Ha esős, szeles az idő, abban az esetben péntekre vagy szombatra tolódik a vérszívók pusztítása.

szunyog_cimlapra

Az ennek kapcsán kiadott önkormányzati közleményből kiderül, hogy földi úton történő szúnyoggyérítésre kell számítani, a felhasznált készítmény a kijuttatott csekély mennyiségben (0,6 liter/hektár) kizárólag az érzékenyebb rovarokat pusztítja el. Melegvérű állatokra, emberre nem veszélyes, hatóanyaga néhány óra alatt lebomlik.

Ugyanakkor felhívják a figyelmet arra, hogy érdemes a szabadban tárolt gyermekjátékokat, élelmiszereket, evőeszközöket, a kertben szárított ruhákat, az irtás napján összegyűjteni vagy letakarni.

A kezelés idejére és az azt követő 1 órában javasolt az ablakokat, ajtókat zárva tartani, és a külső levegőt bejuttató mesterséges szellőztető berendezéseket kikapcsolni.

Arra is figyelni kell, hogy a kezelést végző gépkocsi közvetlen közelében nem szabad tartózkodni, az érintett területen termő zöldségeket, gyümölcsöket pedig fogyasztás vagy feldolgozás előtt ajánlott megmosni.

Fontos tudni, hogy sem a légi, sem a földi szúnyoggyérítés nem lesz hatékony, hogy mi nem figyelünk a megelőzésre. A szabadban, fedetlenül tárolt vízgyűjtő edényekben, a különböző tárgyakban megülő esővízben akár egy hét alatt is kifejlődhetnek a szúnyoglárvák.

Ezért a szúnyogirtó kezelés kiegészítéseként ajánlott, hogy az ingatlantulajdonosok szüntessék meg, rendszeresen ürítsék vagy takarják le az épületek körüli kisebb, pangó tócsákat.

Öntsék ki a kertben lévő vödrökből, talicskákból játékokból az esővizet, fedjék le a vízgyűjtő hordókat, az állatok itatóiban  naponta cseréljék a vizet.

 

Nyírják a gyepet minél gyakrabban és minél rövidebbre, mert a hosszú fű szintén kellemes terep a vérszívóknak. Tegyük madárbaráttá a kertünket! Számos madárfaj – például a széncinege, a fecske és több vándorló énekesmadár – szereti elfogyasztani a szúnyogokat és a lárvákat is.

Ültessünk szúnyogriasztó növényeket! A bazsalikom, a rozmaring, a levendula, a macskamenta, az eukaliptusz, a zsálya és a citromfű is távol tartja a szúnyogokat.

Ezeket akár a balkonra is telepíthetjük, ráadásul nemcsak hasznosak, de szépek is, illetve ételekhez vagy éppen gyógyteának is kiválóak.

Házunk, lakásunk ablakaira szereljünk szúnyoghálót. A fizikai védelem a legegyszerűbb és legnagyszerűbb módja annak, hogy házon kívül tartsuk a vérszívókat.

Eközben az érdi polgármester az Ófaluban élők érdeklődésére utánajárt, hogy a várost övező, Duna menti állami területeken, erdőkben mikor lesz  szúnyogirtás? A katasztrófavédelmi szakemberek levélben tájékoztatták Csőzik Lászlót, hogy az érintett területeken a földi kémiai védekezést 2023. június 02-án a napnyugta utáni időszakban végzik. Eső esetén a tartaléknap 2023. június 03-án vagy 04-én lesz.

Fotó: ÉrdMost archív, Pixabay, Pexels

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email