életfa-jpg-

„Köszönöm, hogy megszülethettem”

életfa-jpg-

„Köszönöm, hogy megszülethettem”

Tucatnyi kacifántos gyerek köszöntötte édesanyját az Életfa ünnepségén.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

„Hálás vagyok, hogy megszülettem” – ezekkel a szavakkal mondott köszönetet egy Down-szindrómás kislány az édesanyjának az Életfa Csoport anyák napi ünnepségén, amit a Móra iskolában rendeztek.

Az Életfa mozgásukban és értelmi képességeikben érintett, súlyosan halmozottan sérült, autista, ADHD-s gyermekeknek (összefoglaló néven kacifántos) és szüleiknek biztosít fejlesztő foglalkozásokat, tréningeket, kikapcsolódási lehetőséget, és nagy hangsúlyt fektet a közös ünneplésre is.

A napokban a csoporton belül alakult Kacagó Kaci Színház állított színpadra egy megható anyák napi műsort, kacifántos és egészséges gyerekek szereplésével. A történet Furulyácskamadárról szólt, a mesealakot a tizennégy éves, szintén kacifántos Kovács-Buna Tímea találta ki.

Furulyácska történetei mesekönyvben is szerepelnek (erről korábban itt és itt írtunk). A Kacagó Kaci Színház hírét vitte már Furulyácskának más városokba is, de ez a mostani történet teljesen új volt – direkt anyák napjára íródott, Domsa-Faragó Ivett drámapedagógus közreműködésével.

„Ezeknek a gyerekeknek olyan összetett érzéseik vannak, amelyekről lehet, hogy nekünk fogalmunk sincs. Ők is szeretnének szerepelni, kifejezni az érzelmeiket. Ugyanolyanok, mint az átlagos gyerekek” – mondta Ömböli Ágnes, az egyesület elnöke, aki maga is érintett szülő.

Ő tudja a legjobban, milyen nehéz egy SNI-s gyermeket nevelő édesanyának, ugyanakkor egy támogató közösség nagyon sokat ad ezeknek a szülőknek, no meg a gyerekeknek is.

„Nagyon sok mindenért meg kell küzdenünk. Itt, az Életfában megteremtettük mindazt, amire érintett szülőkként, gyerekekként szükségünk van. Érdemes végignézni az anyukákon: mindenki boldog.”

„Minden gyerek a saját igényei szerint vesz részt ezen az ünnepségen, akár szereplőként, akár nézőként” – tette hozzá Ági, aki beszámolt több programjukról is: szülőklubot tartanak, nyárra zeneterápiát, vízi és kutyaterápiát terveznek, piknikeket, egyéb rendezvényeket tartanak.

„Annyira jó hangulatúak voltak a próbák, egymást segítették a szereplők, és egyenlőként kezelték egymást. Inni- és ennivalót hoztak a szülők, és a végén kialakultak jó beszélgetések is” – mondta a Furulyácska-történetet színpadra állító Domsa-Faragó Ivett, aki a gyerekekkel érzékenyítő előadásokra megy majd több iskolába, Furulyácska történeteivel.

 

 

 

Fotó: Yulia Stepanova (Életfa)

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email