biro_andras_emlektabla

„A verseim talán túlélnek engem.”

biro_andras_emlektabla

„A verseim talán túlélnek engem.”

Emléktáblát kapott Bíró András, a 2016-ban elhunyt érdi író, költő, újságíró, műfordító.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Az 1923-ban született Bíró András az írás számos területén kipróbálta magát. Többek között írt verset, regényt és publicisztikát is, de hosszú élete során elsősorban újságíróként dolgozott.

Érddel már életének második felében került kapcsolatba. Miután ideköltözött hamar tevékeny szereplője lett a helyi köz- és kulturális életnek. A visszaemlékezések szerint például számtalan újságcikkben „harcolt” azért, hogy Érdet várossá nyilvánítsák. Az ő nevéhez fűződik az „Érd Baráti Kör” megalapítása. Ahogy a mai napig létező Érdi Újság létrehozása is az ő érdeme, aminek egyúttal a főszerkesztője is volt.

A számos díjjal, például a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjével is kitüntetett Bíró András nevét már halála előtt felvette a város központjában található Óperencia Könyvesbolt, azonban néhány napja már egy emléktábla is őrzi Érd néhai díszpolgárának az emlékét.

Az avató ünnepségen, mások mellett Zsirai László költő, a Magyar Írószövetség és a Magyar Művészeti Akadémia tagja mondott ünnepi beszédet, aki a következőképpen fogalmazott:

„Ahogy az Ercsi úti temetőben 2016. július 11-én, András bátyánk ravatalánál felidéztem: a vele folytatott legutolsó telefonbeszélgetésünk alkalmával örömét fejezte ki arra a hírre, hogy az ország nagyvárosaiban tartott könyvbemutatóimon beszéltem munkásságáról a közönségnek. Ma is a fülemben cseng utolsó mondata: A verseim talán túlélnek engem.”

Ki volt Bíró András? Korábbi videónkból ha nem is mindent, de néhány dolgot azért megtudhat a 100 éve született alkotóról!

Fotó: Daróci Lajosné, Wikipedia

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email