nagycsaladosok_egyesulete_gyerek_2

Falra festik az újszülötteket

nagycsaladosok_egyesulete_gyerek_2

Falra festik az újszülötteket

Folytatja babafa programját az Ága-Boga Nagycsaládosok Érdi Egyesülete, de egy kicsit másképp.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Az Ága-Boga Nagycsaládosok Érdi Egyesületénél közel négy éve jött az ötlet, hogy a hasonló kezdeményezésekből kiindulva, ők is létrehozzák a maguk faültetési programját.

Az elképzelés az volt, amikor gyerek születik az egyesülethez tartozó családok valamelyikében, akkor ennek örömére az érintett család ajándékba kap egy fát, amit aztán a saját kertjében vagy egy kiválasztott közterületen el tud ültetni.

Nagyjából 30-40 fa gazdára is talált az elmúlt években, de egyre több gond is adódott, mondta el az Érd FM kérdésére Bogatin Attila, az Ága-boga Nagycsaládosok Érdi Egyesületének elnöke. Egyrészt sok fa elpusztult a kártevők miatt. Másrészt volt, hogy a családnak el kellett költöznie, a továbbiakban már nem tudtak gondoskodni róla, nem beszélve arról, hogy így az érzelmi kapcsolat is megszakadt a növénnyel.

„Nemrég a Pilisben kirándultam, és ott is láttam egy táblát, hogy itt vannak a város babafái, amik között csomó el volt már száradva. És az olyan kellemetlen, hogyha kimegy család és pont a te fád van elszáradva.”

Ráadásul a közterületre szánt fáknak már az ültetése sem egyszerű, mert engedélyköteles és macerás, utána pedig gondozni is kellene. Szóval át kellett gondolniuk a programot és azt találták ki, hogy ha a fa meg is marad, már nem élő, hanem festmény formájában folytatják a hagyományt.

Az elnök elárulta, az egyesület Kutyavári úton található közösségi házának falára egy hatalmas, ágas-bogas fát szeretnének felfesteni, aminek a leveleibe írnák bele az újszülöttek nevét és születési dátumát. Sőt nem csupán az újszülöttek kapnának „saját levelet” az óriás fán, hanem visszamenőleg, a már kamaszkorú gyerekek is. Bogatin reméli, hogy az alkotást legkésőbb ősszel el tudják kezdeni.

Egyúttal hozzátette, évente nagyjából 5-10 névvel bővülhet a fa koronája, legalábbis az utóbbi évek tapasztalatai alapján ennyi baba született a tagcsaládoknál. Pillanatnyilag egyébként 168 család és közel 1200 fő tagja az egyesületnek.

Festett fa ide vagy oda, a helyi nagycsaládosok vezetője hangsúlyozta, ha lesz olyan család a későbbiekben is, akik élő fával szeretnének emléket állítani gyermekük születésének, úgy abban is megpróbálnak majd segíteni.

Fotó: ÉrdMost, Facebook/Ága-Boga Nagycsaládosok Érdi Egyesülete

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email