bakagyorgyikonyvbemutato_230428.jpg

Új műfajt alkotott az érdi költőnő

bakagyorgyikonyvbemutato_230428.jpg

Új műfajt alkotott az érdi költőnő

Kilencedik, rendhagyó kötetét mutatta be Baka Györgyi a városi könyvtárban.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

„Az ember csak addig teljes lény, amíg nincs halottja. Akkor kettéválunk élőre és holtra. Milyen sok halált hordozok! Széttöredeztem. Egyáltalán vagyok még?”

Ez a pár, megrázó mondat Baka Györgyi új kötetéből való. A Rózsaszirmok című válogatás Györgyi kilencedik könyve, és rendhagyó módon nem verseket, hanem rövid gondolatokat, elmélkedéseket közöl.

„A Rózsaszirmok műfaját költői prózának neveztem el. Kísérletezem, keresek, új formát alakítok ki, amelyben visszaemlékezéseket, számomra fontos gondolatokat, álmokat, képzeletbeli szituációkat jelenítek meg” – mondta az ÉrdMostnak Baka Györgyi.

 

 

„A próza jellegzetessége, hogy hosszasan fejteget egy-egy gondolatot, én viszont – aki költő vagyok – rövid, esszenciális formában közlöm ezeket. Ahhoz, hogy legyen üzenete is, kell a költészet háttérereje is – így jut az olvasó új megközelítéshez.”

A költő rendszeresen írt naplót, szeretett jegyzeteket készíteni az olvasmányaihoz. Aztán egyszer jött az ötlet, hogy be is mutassa ezeket a gondolatokat. „Várom az őszinte visszajelzéseket, mert kíváncsi vagyok, mit adnak ezek a gondolatok az olvasóknak.”

Györgyi többször visszamegy képzeletben a kisgyermekkorába, ami korántsem volt könnyű időszak az életében. Mint a könyvbemutatón elmondta, az akkor átélt élményei József Attila tragikus gyermekkorához hasonlíthatók, és mindig mély megrendüléssel olvasta József Attila ilyen tartalmú költeményeit.

A költő szerint nem véletlen, hogy a tartalmas, elgondolkoztató, de rövid szövegekkel egyre több író kísérletezik – láthatóan erre van most igény. A ma embere nem szeret egyszerre sokat olvasni, nincs is rá ideje – a rövid, velős gondolatokra azonban igen.

A Rózsaszirmok tavaly jelent meg, az első bemutató nemrég volt a battai Hamvas Béla  könyvtárban, a második pedig Érden, április 26-án, a Csuka Zoltán Városi Könyvtárban, és Budapestre is terveznek pár alkalmat.

Érdemes volt lapozgatni a kihelyezett kötetben, megcsodálni László Bandy illusztrációit. És persze az írásokból is ízelítőt kaphattunk, hiszen Ruda Gábor, a kötetet megjelentető Muravidék Baráti Kör Kulturális Egyesület képviselője több költeményt is az olvasók figyelmébe ajánlott.

Györgyi egyébként már az új kötetén dolgozik, ez verseket tartalmaz majd, és várhatóan az ünnepi könyvhétre jelenik majd meg.

 

 

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email