money-laundering-gd9c811afb_1920

Milliókat lopott a két ukrán csaló, elfogta őket a rendőrség – videó

money-laundering-gd9c811afb_1920

Milliókat lopott a két ukrán csaló, elfogta őket a rendőrség – videó

Sokezer banki ügyfél pénzére fájt a foga a csalópárosnak.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Egy bank feljelentést tett, mert ismeretlen tettesek 2023 márciusát megelőzően több tucat ügyfelüknek küldtek adathalász linket tartalmazó SMS üzenetet. Az így beszerzett adatokkal csalásokat követtek el, és több mint 10 millió forintos kárt okoztak – adta hírül a police.hu.

Az ismeretlen csaló egy dániai telefonszámot használva a bank hatvan ügyfelének küldött ezzel a szöveggel adathalász hivatkozást tartalmazó SMS üzenetet: „A bankkártyája le van tiltva, kérjük jelentkezzen be, hogy frissítse adatait: https://penzintezet.com/15522id?”

Mint azt az ÉrdMost a minap megírta, gátlástalan csalók miatt veszély leselkedik ránk az online térben. Ezt a fenti eset is megerősíti, hogy tényleg valós problémáról van szó, amelyet komolyan kell venni minden bankszámla tulajdonosnak.

A rendőrség szerdai közleményéből kiderült: az úgynevezett okos bankautomaták lehetővé teszik a bankkártya fizikai jelenléte nélküli készpénzfelvételt.

Ennek köszönhetően a csalók az illegálisan megszerzett bankkártya adatait 2023. március 7. és 22. között egy e-pénztárca szolgáltatáshoz beregisztrálták, majd három különböző helyszínen az okos ATM készülékek használatával 18 sértett számlájáról majdnem 3 millió forintot vettek fel.

Ezt követően három különböző helyszínen az okos ATM készülékek használatával 18 sértett számlájáról majdnem 3 millió forintot vettek fel. Miután a hatóság azonosította az elkövetőket, a budapesti nyomozók elfogták a két ukrán csalót. Mindkettőt 19 rendbeli információs rendszer felhasználásával nagy kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalás miatt hallgatták ki gyanúsítottként.

A lakásukban tartott kutatás során a rendőrök tíz okostelefont, két tabletet, egy laptopot, két okosórát, 42 darab SIM kártyát, közel 400 ezer forint értékű hrivnyát, dollárt és dán koronát, továbbá több mint 12 millió forintot érő kriptovalutát foglaltak le.

A laptopon és a telefonokon több tízezer magyar telefonszámot tároltak, amelyeket a bűncselekmény elkövetéséhez használtak fel. Az ukrán csalók az elfogásuk napján is több ezer félrevezető tartalmú SMS-t küldtek el, amelyek megtalálhatók voltak az általuk használt mobiltelefonokban.

forrás: police.hu / fotó: pixabay.com

További cikkeink

További cikkeink

Az Érdi Kincses Óvoda és tagóvodái pályázatot hirdet köznevelési foglalkoztatotti jogviszony keretében óvodapedagógus munkakör/feladatkör

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email