marika3_230425.jpg

Újra kisütött a nap Marika néni és János bácsi életében

marika3_230425.jpg

Újra kisütött a nap Marika néni és János bácsi életében

Révbe ért az idős házaspár, fűtetlen házukból beköltöztek a barátságos idősotthonba.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

„Nagyon nagy még a váltás, fáradt is vagyok, egyelőre nem kívánok semmit” – mosolygott a könnyeit törölgetve Marika néni, aki férjével, János bácsival kedd délelőtt költözött be a városi idősotthonba.

A Földi házaspár történetéről korábban már többször írt az ÉrdMost: a nehéz anyagi körülmények között, albérletben élő párnak az érdiek segítettek fával, ennivalóval.

A rákbeteg Marika néni és a sztrókból lábadozó János bácsi április végéig maradhatott az Érd peremén álló kis házban, ahol albérlőként éltek. Már korábban jelentkeztek a városi idősotthonba, amelynek vezetői segítettek, hogy hatvan év házasság után is együtt maradhassanak. Gyors átszervezéssel felszabadítottak számukra egy szobát, amit kedden el is foglaltak.

Marika néniék ajtajára már felkerült a „névtábla”

„Ők az első házaspárunk, eddig csak olyan esettel találkoztunk, mikor anya és lánya költözött be hozzánk” – újságolta az ÉrdMostnak Szilaj Krisztina tagintézmény-vezető.

Az, hogy Marika néniék az otthonba kerülhettek, és nem kellett másik albérletet keresgélniük a régi helyett, annak köszönhető, hogy februárban az épület egyik szárnyában új szobákat adtak át, így tizenhat fővel bővült a férőhelyek száma.

„Már nyolcvankét férőhelyünk van, telt házzal működünk. Zömmel kétágyas szobáink vannak, de akad pár háromágyas is. A férfiakat és a nőket külön szobákban helyezzük el, a Földi házaspár persze kivétel ez alól” – tette hozzá Krisztina.

A  virágaikat is elhozhatták az idősotthon lakói

Ez az otthon nagyon népszerű az érdiek körében, nem meglepő, hogy hosszú a várólista. Ugyanis nemcsak napi négy étkezést, mosást, orvosi felügyeletet kapnak az ellátottak, hanem minden nap ingyenes (és persze nem kötelező) programokat is nyújtanak az itt élőknek. Torna, film- és rejtvényfejtőklub, kisállat- és zeneterápia, kézműves foglalkozás, havi egy kiállításmegnyitó várja az időseket.

Az intézmény könyvgyűjteménye egész nap nyitva áll, de nemcsak  a lakók, hanem a betérők előtt is, akik szabadon hozhatnak-vihetnek köteteket. Ráadásul a vallásgyakorlásra is nyílik mód minden áldott nap.

Hogy Marika néni milyen foglalatosságban szeretne rész venni, azt még nem tudja, de annyit elárult, hogy nagyon szeret rejtvényt fejteni. A városszéli kis házból nemigen volt módja bejárni idősklubokba, különféle programokra, de most majd felfedezi ezeket a foglalkozásokat is. Az első persze a berendezkedés és a pihenés.

Marika néni örömében sírt is egy sort a beköltözés után…

„Ki vagyok merülve, sokat pakoltam, válogattam, csomagoltam. A megmaradt bútoraimat elajándékoztam, a lomokat is elvitettem. Hálás vagyok mindenkinek, akik segítettek a készülődésben, költözésben” – zárta szavait az idő asszony.

Fotó: Ádám Katalin

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email