Ragyogj kéken,sétálj Érden - 2023

Ez már a kritikus tömeg, amiért érdemes tovább küzdeni – videó

Ragyogj kéken,sétálj Érden - 2023

Ez már a kritikus tömeg, amiért érdemes tovább küzdeni – videó

Több száz kékbe öltözött ember vonult a városközpontban az autizmus világnapján.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Az érdi illetőségű Szikra Tehetséggondozó Egyesület április 2-a, vagyis az autizmus világnapja apropóján immár negyedik alkalommal hirdette meg a: „Ragyogj kéken,sétálj Érden!” nevű rendezvényt. Céljuk, hogy felhívják a figyelmet az autizmus spektrumzavarral élő emberek problémáira, és egyúttal elfogadóbbá tegyék a társadalmat.

Zádori Henrietta, az egyesület elnöke az ÉrdMostnak elmondta, a Magyar Földrajzi Múzeum kertjében megtartott program egyértelműen az idén sikerült a legjobban, igaz a korábbi esztendőkben a járvány és a rossz időjárás sem kedvezett nekik.

A különféle zenés-táncos színpadi produkciók és játékos foglalkozások mellett az esemény mindenkori fő attrakciója a kék felvonulás. A város főteréről induló sétával az érintettek minél látványosabban szeretnék megmutatni magukat, tette hozzá a szervező, aki első ránézésre 5-600 főre saccolta a résztvevők számát.

 

„Leállítottuk a forgalmat, de azért reméljük, hogy nem nagyon mérgelődtek miattunk. Sőt így talán még utána is néznek, hogy mi ez a sok kékbe öltözött, kék szíveket tartó ember.”

A menettel tartott Csőzik László polgármester is, aki az indulás előtt elmondott beszédében úgy fogalmazott, hogy rengeteg híres ember nevét is meg lehet említeni, akik így vagy úgy, de érintettek az autizmusban. Azaz korántsem annyira ritka dolog, mint talán sokan gondolják. Éppen ezért, fel kell hívni az érdiek figyelmét.

„Öltöztessük kékbe a szívünket! Ragyogjon a kék, és jelezze az odafigyelést, a törődést, az egyenlő bánásmódot!”

A városvezető hozzátette, az önkormányzat ahogy eddig, úgy ezután is segíti majd az egyesületet. Helyszín biztosítással, vagy épp a programok támogatásával.

Barbara öt éves kisfiáról fél éve derült ki, hogy nem csak autizmus spektrumzavarban, hanem figyelemhiányos hiperaktivitás-zavarban vagy rövidebb nevén, ADHD-ban is érintett.

Mint mondja, akiket sajátos nevelési igényűnek nyilvánítanak, azok hiába tehetségesek, a magyar iskolarendszer elutasítja őket, számkivetettek lesznek. Holott csak azt kellene megérteni, hogy ők mások, akiknél a hagyományos oktatási módszerek nem működnek. Ne ítélkezzünk, inkább ismerjük meg a másikat, hiszen az autista emberek sok-sok pozitívumot nyújthatnak a világnak, tette hozzá.

Ennek apropóján megjegyezte, noha még viszonylag friss a diagnózis, a Szikra már eddig is sokat segített neki, hogy könnyebben kezelje a helyzetet. Ugyan nem tudja miként csinálják, viszont az egyesület az országban tapasztalható szakemberhiány ellenére is, mindig színvonalas fejlesztéseket biztosít. A kétgyermekes édesanya elmondta, évekig élt Angliában, de szerinte a Szikra nemzetközi mércével is egyedülálló.

Zádori megfogalmazása szerint, bár létezik egy SNI-s irányelv a közoktatásban, ami gyönyörűen leírja, hogy mit kellene tenni ezekkel a gyerekekkel, és ezt kötelező lenne betartani minden olyan intézménynek, akik autista gyerekeket akarnak integrálni, ugyanakkor ebből semmi sem valósul meg. Így aztán az óvodától kezdve a munkavállalásig egy folyamatos harc az élet.

Szerinte az már komoly előrelépés lehetne, ha kis létszámú óvodai, iskolai csoportok alakulnának, illetve a helyzet miatt amúgy is meggyötört szülőknek nem maguknak kellene intézniük gyermekeik fejlesztését.

Éppen ezért azt gondolja, a Szikra egy kis burok a gyerekek és a családok körül, amiben mindenki nagyon otthonosan érzi magát. Azonban ha kilépnek a nagyvilágba, akkor még mindig sok ellenállásba ütköznek, de éppen ezért van szükség az ilyen megmozdulásokra.

Viszont úgy véli, ma elérték a kritikus tömeget. Annyian jöttek el, hogy ezért már érdemes továbbmenni, hajtani.

Fotó: ÉrdMost/Szűcs Gergely

További cikkeink

További cikkeink

A Tisza Párt alelnöke és listavezető EP-képviselőjelöltje megkezdi országjárásának Pest vármegyei etapját.

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email