kosnap_230324.jpg

Kós-nap, a diákok szájíze szerint – videó

kosnap_230324.jpg

Kós-nap, a diákok szájíze szerint – videó

Van, amikor a nyúl viszi a puskát, és olyan is, amikor az órarendben tanárvásár, palacsintaevés, szabadulószoba és csocsóbajnokság szerepel. Hogy a lepedőfestést ne is említsük.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Régi hagyomány már, hogy előadásokkal, díjkiosztóval, versenyekkel emlékeznek névadójukra, Kós Károlyra az érdi technikum diákjai és pedagógusai, de DÖK-napot – amit teljes egészében a tanulók szerveznek – most tartottak először.

Három évet kellett várni az alkalomra: már 2020-ban tervbe vették ezt a „fordított napot”, ám akkor a Covid közbeszólt. A tervek nagy részét most végre megvalósíthatták a fiatalok, és természetesen új ötleteket is tettek hozzá.  Az eredmény pedig egy igazán mulatságos, sokféle elfoglaltságot kínáló délelőtt lett.

A sportvetélkedőktől a tanárvásáron át a szabadulószobáig számtalan program várta március 24-én a diákokat. Az ÉrdMost stábja is bekukkantott egy-egy tanterembe, így részesei lehettünk a kimondottan izgalmas palacsintaevő versenynek, és interjút készíthettünk a kéznélküli gyorsasági palacsintaevés koronázatlan királyával, Ricsivel, aki kimagasló rutinját a nagymamájának köszönheti. (A győztes jutalma egy palacsinta volt, amit feltekerve, a kezét is használva fogyaszthatott el.)

Megtanultunk nyakláncot készíteni kávékapszulából, Lőkös Lajos tanár úr iránymutatásával, és részt vehettünk a tanárvásáron is, ahol az egymással vetélkedő csapatok a szerzett pontjaikból megvehettek egy-egy pedagógust (természetesen csak a kvíz idejére).

Jártunk a szabadulószobában, ahonnan Kós Károllyal kapcsolatos fejtörők megfejtésével lehetett csak távozni (spoiler: ez kisebb-nagyobb segítséggel minden csapatnak sikerült, így senki nem rekedt az épületben hétvégére), tanúi lehettünk a lepedőfestésnek, a csocsó- és a ping-pongversenynek.

Még azt is megtudtuk a palacsintaevő versenyben közreműködő szakács tanulóktól, hogy miért kell a tej mellé szódavizet tenni a palacsintatésztába: azért, hogy lazább legyen. A hangsúly a buborékokon van, sima vízzel legfeljebb a tejet spóroljuk meg – szóval ha finom, könnyű tésztát akarunk, ne hagyjuk ki a szénsavas vizet sem, amit fele-fele arányban keverjünk össze a tejjel.

Hogy mennyire volt finom az így készített palacsinta, megtudhatják kisfilmünkből. Aki elirigyelné a lányoktól a profi palacsintadobálós technikát, annak továbbadjuk, amit Fekete Tibor tanár úrtól tudtunk meg: a szakácsok nem dobálják a palacsintát, hanem forgatják – mert így sokkal gyorsabb…

 

Fotók:L Ádám Katalin

További cikkeink

További cikkeink

Az Érdi Kincses ÓvodaKutyavári Tagóvodája pályázatot hirdet köznevelési foglalkoztatotti jogviszony keretében pedagógiai asszisztens munkakör/feladatkör

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email