Aradszki_vid

Így menekült az ÉrdMost kérdései elől a képviselő – videó

Aradszki_vid

Így menekült az ÉrdMost kérdései elől a képviselő – videó

Csőre töltött kamerával üldöztük a válaszokért Aradszki András parlamenti képviselőt.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Kissé csapzott felvétellel tudunk csak szolgálni olvasóinknak arról a sajtótájékoztatóról, melyet városunk parlamenti képviselője, dr. Aradszki András hirdetett meg. Szerkesztőségünkhöz ugyanis sajnos késve jutott el a ma 16 órára fölkínált lehetőség híre, hogy megtudjuk, mi mondanivalója van a képviselő úrnak a Dr. Romics László Egészségügyi Intézményről.

A Romics főbejárata elé hívott sajtómunkásokat még így megkésve is alighanem egyedül képviseltem, ezért a szakrendelő megközelítésében nem okoztam zavart. A képviselő úr mondanivalójának első feléről lemaradtam, az első szó, ami megütötte a fülemet, az az ellenzék állandó jelzőjeként használt „dollárbaloldal” volt. A polgármester, akinek személyéhez ragasztva az állandó jelző elhangzott, a képviselő úr szerint folyamatosan a kormányra hárítja a felelősséget, ahelyett, hogy megoldást keresne a város problémáira. A város egyetlen szakrendelőjére évente mindössze 30 millió forintot költ, míg a kormány az utóbbi években folyamatosan 2,6 milliárdot fordított a Romics fejlesztésére, ami meg is látszik az ellátás színvonalán.

romics_idos_oltas

A 8,5 perces villámsajtótájékoztató véget is ért, mielőtt még operatőr kollégám odaért volna, így, amikor a képviselő úr körülnézett, hogy van-e a sajtó képviselőinek kérdésük, nem jelentkeztem, viszont odaléptem hozzá, hogy nagyon is lenne kérdésünk, amint ideér a kamera. Sajnos ő azt nem tudja megvárni, mondta, mire én elővettem a diktafont, hogy akkor kamera nélkül kérdeznék. Sajnos erre az előbb lett volna lehetőségem, de most már nincs, mondta, és tőlem két méterre kísérőivel, köztük a volt polgármesterrel, T.Mészáros Andrással kezdett beszélgetni. Öt perc telhetett el, míg befutott a kollégám, és csőre töltött kamerával elkezdtük üldözni a képviselő urat, aki gyors léptekkel átkelt az úton. Mi rendíthetetlenül a nyomában, bekapcsolt kameránk, akár egy elszabadult hajóágyú mindent vett, így a képviselő úr jobbnak látta mégis csak szóba állni velünk, egy kérdés-felelet erejéig.

A folytatást nem bízzuk a képzeletükre, megmutatjuk a felvételt, mely sem az operatőr, sem az én munkásságomnak nem a csúcspontja ugyan, de ezt nem is lehet felróni nekünk, hisz az Érd Médiacentrum nincs felkészülve haditudósítói üzemmódra.

De vajon miért volt szükség erre a sebtében összerántott sajtótájékoztatóra?

„Én is látom, hogy valami nincs rendben az érdi „sztk”-ban, a Romicsban.” – így kezdte a közösségi oldalon olvasható posztját tegnap Csőzik László polgármester, reagálva arra, hogy hetek óta reggelente kígyózó sorokban várnak az emberek a laborra. Azzal folytatta, hogy kész pluszforrásokat is biztosítani a kapacitások bővítésére, ha az a probléma, de egyelőre az elemzés és a megoldáskeresés van soron.

Adódna a feltételezés, hogy Aradszki András „breaking” stílusú megnyilvánulása erre adott válasz – de nem. Az időközben nyilvánosságra került videójából megtudhatjuk, hogy a képviselő úr a „Kire bízzuk az egészségügyet Érden?” címet adta mondanivalójának, apropója pedig a közgyűlés decemberi határozata arról, hogy a város megvédi az intézményt, nem engedi, hogy állami irányítás alá kerüljön.

„Arra köteleztek, hogy járjak el ebben az ügyben – folytatta a képviselő úr. – Mivel az országgyűlés elé ilyen törvényjavaslat nem került, ezt a felkérést nem tudtam másnak tekinteni, mint az Érden székelő dollárbaloldal bohóckodásának.”

 

romics_covid_oltas_210109

 

Végül azzal zárta beszédét, hogy saját kérdésének parafrázisát maga megválaszolta:

„Kitől kell tehát megvédeni a Romics Imre (sic!) Egészségügyi Intézményt? Nem mástól, mint magától Érd jelenlegi vezetésétől, amely hibát hibára halmoz, és ezt próbálja másra terhelni. Egy nem létező törvényjavaslatra hivatkozva meg akarják akasztani az egészségügy javítását szolgáló intézkedéseket.”

Hm, azért itt egy jókora gondolatgubancot vélünk felfedezni. Ha ugyanis a „nemlétező törvényjavaslatból” egyszer csak létező lesz, és a kormány keresztülviszi „az egészségügy javítását szolgáló intézkedéseket”, akkor a képviselő úrnak mégis csak lesz azzal dolga, hogy érvényt szerezzen a város határozatának és eljárjon a Romics védelmében.

E gubanc bogozgatásáról lemondanánk, azt viszont fontos leszögezni, hogy a szakrendelők szakmai működtetésének finanszírozása a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő feladata, és nem a településeké. Fő kérdésünkre tehát, amit félig-meddig sikerült feltennünk, hogy mivel magyarázható a Romics laborszolgáltatásának elégtelensége, ha minden annyira kifogástalanul működik a magyar egészségügyben, sajnos nem kaptunk választ Aradszki Andrástól.

Más forrásokból tájékozódva hamarosan megpróbálunk erre megfelelni, hogy olvasóink is értsék, mi folyik itt.

LAPZÁRTÁNK UTÁN:

Most befutott egy valódi „breaking”: Csőzik László polgármester ma este 20 órakor az alábbi posztot jelentette meg FB-oldalán.

„Úgy fest, találtunk egy gyors és ideiglenes megoldást arra, hogy csökkentsük a Romics előtt reggelente kialakult sorokat. A főigazgató úr a tegnapi egyeztetésünket követően a következő változtatásokat vezette be:

Április 3-től 30%-kal megemeljük a labor kapacitását, ami reményeink szerint elég lesz ahhoz, hogy ne kelljen idejekorán leállítani a sorszámkiadást reggel. Ezt előre is köszönöm a túlórákat két hónapra előre vállaló személyzetnek!

Bízzunk benne, hogy két hónap alatt visszaáll a tavalyi szinte a vizsgálatra érkezők száma. Ha nem változik nyárig a helyzet, akkor június 1-től az érdi „sztk” kénytelen előjegyzésre fogadni beteget a laborban.

Úgy döntöttem, a labor túlóráinak pluszköltségeit kifizeti a város.

Bízom benne, hogy ezek az átmenti intézkedések is javítanak már a helyzeten. A Romics vezetősége arra kéri a laborvizsgálatra készülőket – ha nem sürgős, nem kell feltétlenül valamilyen orvosi oknál fogva a jövő hétre a lelet –, várják meg az április 3-i változásokat, ne álljanak feltétlenül be a sorba a következő napokban sorszámért, hogy így is csökkenteni lehessen a sor hosszát és az sztk-n lévő terhet.

Mint tegnap is hangsúlyoztam: a sorok megjelenése azért lepett meg minket, mert a számok alapján úgy tűnt, a Romics laborkapacitásai megfelelőek. Az intézmény naponta átlagosan 250 labordiagnosztikát képes kezelni, tavaly naponta átlagosan „csak” 220 fő jelentkezett vizsgálatra. Ám ez idén megváltozott, állandósultak a sorok. Most vizsgáljuk, hogy mi áll ennek hátterében, egyeztetünk a beutalókat író háziorvosokkal is a változás okait kutatva, de egyébként a háziorvosi finanszírozás változott oly módon, hogy az befolyásolja a laborbeutalási szokásokat.

Az összes sztk, így a Romics finanszírozása államilag történik. A gyűlölt várólisták sem azért vannak, mert helyben rontanak el valamit, vagy szervezik rosszul az ellátást, hanem mert kevés a pénz odafenn (is), és mindig annyi forrást adnak csak a kezelésekre, amennyi éppen szétosztható. Ez van a laborunk esetében is: még annyi fedezetet sem biztosít az állami egészségügyi alap (NEAK), hogy egy műszak teljes költségeire elég legyen.”

Fotó: ÉrdMost archívum, dr. Aradszki András FB-oldala;

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email