vizvilagnap8_230322.jpg

A víztakarékosság Érden is a fürdőszobában kezdődik

vizvilagnap8_230322.jpg

A víztakarékosság Érden is a fürdőszobában kezdődik

Érdekfeszítő előadáson ünnepelték a víz világnapját a gyerekek.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Két nap alatt három-négyszáz gyermek fordul meg az ÉTV Duna-parti vízműtelepén, ahol a víz világnapja alkalmából előadásokat, bemutatókat tartanak az Érd és Térsége Víziközmű Kft. munkatársai. A program annyira népszerű, hogy szerdán és csütörtökön folyamatosan, megállás nélkül fogadják a csoportokat.

A vízmütelep udvarán új életet kaptak a már nem használt eszközök, berendezések

Nem mindegy, hogy a felnövekvő generáció hogyan gazdálkodik a a világ vízkincsével, mindennapi vízhasználati és -fogyasztási szokásaink hatással vannak a környezetünk, gyermekeink, unokáink életére is.

Baki Berta, az ÉTV vízellátási ágazatvezető főmérnöke nemcsak arról beszélt a gyerekeknek, hogy a víztakarékosság otthon, a konyhában és a fürdőszobában kezdődik. Elárulta, hány liter ivóvizet használunk el egy-egy vécéöblítésnél, mennyi pénzt és csomagolóanyagot spórolunk meg, ha csapvizet iszunk az ásványvíz helyett. Számokkal bizonyította, hogy a csapvíz és az ásványvíz beltartalmát tekintve kevés az eltérés, annál nagyobb a különbség az árukban.

 

Elmondta azt is, mi a különbség a lágy és a kemény víz között. „A szervezetünknek a kemény víz tesz jót – az elektromos berendezéseknek viszont nem. Aki vízlágyító berendezést használna, annak azt ajánljuk, hogy oda szerelje fel, ahol a mosógép és a mosogatógép a vizet veszi. De lágy vizet senki ne igyon, mert az a szervezetünkből is kimoshatja az ásványi anyagokat” – hangsúlyozta Baki Berta.

A főmérnök beszélt a „vízlábnyomról” is, ami megmutatja, mennyi víz szükséges egy-egy élelmiszer, termék előállításához. A kenyér esetében nemcsak a liszthez adott vizmennyiséget kell figyelembe vennünk, hanem azt is, ami a búza felneveléséhez kell. Ennek ismeretében egy szelet pizza vízlábnyoma 1260 liter. Egy kiló kenyéré 1608 liter. Egy kiló sajt előállításához 3178 liter, egy kilogramm marhahúshoz 17196 liter víz szükséges – gondoljunk csak arra, mennyi vizet isznak a szarvasmarhák.

Az ÉTV  ajándékkal is meglepte a gyerekeket

Megtudhattuk, mit jelent a vízszennyezés, és tanácsokat kaptunk arra nézve, hogy mit ne dobjunk a vízbe. Olajat, mérgeket azért se öntsünk a lefolyóba, mert a szennyvíztisztítást baktériumok végzik a telepen – ezeket pedig a mérgek elpusztítják.

„A National Geographic-on szoktam nézni ilyen témájú filmeket. És ha a Kékesen kirándulunk, mindig megkóstolom a forrásvizet” – mondta az egyik negyedikes srác, aki osztálytársaival együtt Diósdról érkezett. „Én nem szoktam csapvizet inni, de ezután fogok” – fogadkozott az osztálytársa.

 

 

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email