rezso_230322

Így varázsolnak hálózsákot a chipses zacskóból

rezso_230322

Így varázsolnak hálózsákot a chipses zacskóból

A Mentés Másként Alapítvány ezzel csökkenti a környezetterhelést, segíti a fedél nélkül élőket.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Rezsó projekt néven honosít meg egy Angliában már bevált ötletet a Mentés Másként Alapítvány:  kiürült, kidobásra szánt chipses zacskók felhasználásával takarókat, hálózsákokat készítenek, amivel segíteni tudnak a rászorulóknak.

A zacskók belseje hőtükör fólia, ebből varázsolnak különleges eljárással hálózsákot, ami télvíz idején életmentő lehet a fedél nélküli embereknek.

A chipses zacskók gyűjtésével és leadásával úgy tudunk segíteni másoknak, hogy az nekünk plusz költségbe nem kerül. Csupán a chipses zacskókat kell összegyűjteni és leadni, ráadásul ezzel a módszerrel csökken a szemét mennyisége, így még környezettudatosak is lehetünk.

A Mentés Másként Alapítvány küldetése, hogy segítséget nyújtson hajléktalan és /vagy szociálisan rászoruló embereknek.

Az ÉrdFM 101.3 Bundáskenyér című műsorában Máté István, a Mentés Másként Alapítvány kuratóriumi elnöke beszélt a Rezsó projektről.

„Miután a prototípus elkészült, kimentem egy éjszakára a Margitszigetre, és ott aludtam a romoknál. Nulla fokig teljesen jól működött. Olyan ruhában voltam, mint a hajléktalanok, és volt nálam egy pokróc. Egy hajléktalan ismerősöm azt tanácsolta, hogy a hátizsákom mindig legyen a kezem ügyében, és legyen egy menekülőút, amit előre elterveztem magamnak. Ilyen előzmények után körülbelül egy órát tudtam aludni.  Elgondolkodtam azon, hogy mentálisan is mennyire fel tudja őrölni az embert, ha hetekig, hónapokig így él”

– jegyezte meg István.

A férfi azt is elárulta, hogyan lesz a chipses tasakból hálózsák. Első lépsben a chipses zacskókat szétvágják, letisztítják a belsejüket. Ezután a zacskókat egymáshoz illesztik, és sütőpapír alatt összevasalják. Utána egy külső műanyagfólia kerül a zsákra (szintén vasalásos módszerrel), ez a réteg védi a hálózsákot az esőtől és a szakadástól is.

Az ötlet számos lelkes segítőre talált.

„Miután a videónk megjelent, rengetegen jelentkeztek, hogy zacskót adományoznának. Mi pedig nagy szeretettel várjuk a felajánlásokat, hiszen attól, hogy bejött a jó idő, gondolnunk kell a télre is. Az is eszembe jutott, hogy kimegyek fesztiválokra, ott együtt megcsináljuk a hálózsákot, amit ha már nem használnak a fiatalok, továbbadjuk a hajléktalanoknak” – tette hozzá István.

 

Fontos: hálózsáknak csak a tükörfóliás zacskó alkalmas, így aki szeretne segíteni, csak ilyet adományozzon. A chipses zacskókat az itt megjelölt címeken tudjuk leadni. A Rezsó projektről és az alapítvány munkájáról a rádiós beszélgetésből még többet tudhatnak meg olvasóink:

 

Fotók: Mentés Másként Alapítvány weboldala

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email