fahulladék

Megfagyni vagy szennyezni? – NEM ez itt a kérdés!

fahulladék

Megfagyni vagy szennyezni? – NEM ez itt a kérdés!

Három köbméter nyomokban fát is tartalmazó hulladék gazdára lelt - sajnos.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Nem először találkozunk a közösségi oldalon olyan jótét lélekkel, aki tüzelnivalónak gondolt hulladékát (bálás ruha, raklap, sufni bontási maradéka, bútorlap) hasznosításra ajánlja föl. (Épp tegnap is kikerült egy ilyen poszt, és pillanatok alatt el is kelt a kupac – egy csokiért.) A „hasznosítás” = eltüzelés, nyilvánvalóan. Nos, ha az illető nem tudja, hogy az udvarán felhalmozott kupac hulladék, melynek elégetése súlyosan környezetszennyező, úgy őt ezúton szépen megkérjük, hogy ilyet többé ne tegyen, továbbá adja tovább ezt az információt.

Ha nem jótét lélek, csak a lomok elszállításának költségét akarta úgy megspórolni, hogy közben még a hála szívmelengető érzését is kiélvezte, az már elszomorító, majd ne felejtse el megemlíteni a gyóntatófülkében, hogy az álszentség bűnébe esett.

A kommentelők közt olvasható egy olyan személy sajnálkozása is – amiatt, hogy nem tud e szállításban közreműködni! -, aki polgárőrségünkhöz köthető. Mi is sajnáljuk, hogy a környezetszennyezést autó hiányában nem tudta megakadályozni.

hulladekegetes_200213

Miért nem érdemes levegőt mérgezni? A festett vagy műgyantával ragasztott fa (OSB, pozdorja, laminált falemez, ablakkeret) égetésekor izocianátok, formaldehid, formalin, hangyasav és poliaromás szénhidrogének keletkeznek. Sokan nem tudják, hogy vegyszerrel kezelt fának számít a raklap is! A szennyezett levegő következményeként hosszabb távon daganatos megbetegedések, impotencia, magzatkárosodás, máj- és vesekárosodás, májrák, légzési elégtelenség, tüdőgyulladás, vérsejt-károsodás, idegrendszeri károsodás léphet fel. Különösen veszélyeztetettek a gyerekek.

De nemcsak káros levegőt szennyezni – tilos is! A levegő védelméről szóló 306/2010. számú kormányrendelet alapján félmillió forint bírságot is kiszabhat a járási hivatal, és a Btk. alapján akár 5 év letöltendő szabadságvesztésre is ítélhető a szennyező. Most arra nem térünk ki, hogy a szankcionálással mi a helyzet – az észre szeretnénk hatni.

E témában közzétett cikkeink alatti kommentekben rendre megjelenik a „szegénységre” hivatkozás, meg hogy aki számon kéri a levegőszennyezést, az érzéketlen a szociális problémákra. Szeretnénk megelőzni a „mi a jobb, megfagyni vagy hulladékot égetni?” típusú felvetéseket egy kis továbbgondolásra ösztönzéssel.

A legritkább esetben kerülnek az ilyen felajánlások valóban szegény háztartásokba, ahol lomégetés nélkül megfagynának a szegény gyerekek. Az ilyen családokra ugyanis nem jellemző, hogy 1. FB-bejegyzéseket olvasgatnak; 2. azonnal mozgósítható, 3 köbméter hulladék elszállítására alkalmas járművel rendelkeznének; 3. ilyen fuvart intézni/megfizetni tudnának. Sokkal közelebb állhat a valósághoz a feltevés, hogy olyan „szemfüles” érdi polgárok jutnak így hozzá mindnyájunk levegőjét szennyező fűtőanyaghoz, akik egyébként meg tudnák fizetni az immár rezsicsökkentés-mentesített fűtést is. Mint ahogyan mindannyian kénytelenek vagyunk fűtési szezonban zsebbe nyúlni.

Jellemzően egyébként olyanok jelentkeznek e témában a szegények védőügyvédjének, akik szeretik „okosba” megoldani a dolgokat. Netán vegyes tüzelésű kazánjaik beizzításával maguk is „könnyítenek” ily módon a téli rezsiszámlájukon. Kis hazánk „okosország”, ahol mindenki úgy ügyeskedik, ahogy tud, ezt tudjuk. NER-közeli vállalkozók mutatnak is „jó” példát, lásd, itt van mindjárt városunk határában az illegális hulladéklerakással létesült „fehér út”.

Most akkor miről beszélünk? Arról, hogy legalább magunkat ne hitegessük, és főként ne mérgezzük!

Fotó: ÉrdMost Archívum

További cikkeink

További cikkeink

A Szociális Gondozó Központ Idősek Otthona pályázatot hirdet Közalkalmazotti jogviszony (Kjt.) keretében ügyviteli munkatárs
A Szociális Gondozó Központ Hajléktalanellátás Szervezeti Egysége pályázatot hirdet közalkalmazotti jogviszony (Kjt.) keretében segítő

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email