saska2KupcsikDora_221130

Raktártúra indul sosem látott tárgyak nyomában

saska2KupcsikDora_221130

Raktártúra indul sosem látott tárgyak nyomában

Különleges programsorozattal ünnepli negyvenedik születésnapját a Földrajzi Múzeum.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

A nemzetközi hírű intézményt az a Balázs Dénes karsztkutató, geográfus alapította 1983-ban, aki még a hetvenes években megkezdte a magyar utazók, földrajzi felfedezők kallódó hagyatékainak felkutatását.

Bár nem kapta meg a városvezetés támogatását, nem hagyott fel a tervével, amit végül Mógor Béla érdi tanácselnök karolt fel. A Wimpffen-kúriában biztosított öt termet a múzeum számára, az éppen kiköltöző tanácsi irodák helyén. Így nyithatta meg kapuit a Magyar Földrajzi Gyűjtemény.

1983. március 12-én írták alá az alapító okiratot, és október 7-én megnyílt a Magyar utazók, földrajzi felfedezők című kiállítás, amit az eltelt negyven évben több mint negyedmillió látogató tekintett meg.

Az évfordulót ünneplő programokról Fekete-Mácsai Anetta igazgatóhelyettessel beszélgettünk.

Március 12-én 14 órától 17 óráig családi nappal várjuk az érdeklődőket. QR-kódos nyomozójátékot szervezünk állandó kiállításainkban, az időszakiakban pedig tárlatvezetéseket. Szeretnénk megmutatni, mitől múzeum egy múzeum: raktártúrát indítunk, több turnusban. Ez a programunk regisztrációhoz kötött, jelentkezni a 06-23/363-036-os telefonszámon lehet.”

„A raktárakat gyűjteménykezelőnk, Puskás Katalin, illetve helytörténészünk, Lehoczki Zsuzsanna mutatja majd be. Olyan érdekességeket is elővesznek majd, amelyek a kiállításainkon egyébként nem láthatóak: például Cholnoky Jenő rajzfüzete, üvegnegatívok, harmonikás fényképezőgépek” – sorolta Anetta, kiemelve: érdemes időben regisztrálni, ugyanis hat-hat ember vehet részt egy-egy raktárlátogatáson.

gyereknap_muzeum_190526_1

A múzeumalapító előtt tisztelegnek több előadással és egy kiállítással is: március 6-11. között a Magyar Karszt- és Barlangkutató Társulat (MKBT) állítja ki a karsztok világáról készített felvételeit nagyméretű molinókon a Múzeum sétányon.

Akinek megtetszett ez a világ, még nyakon csípheti a március 19-én záró Mit adnak nekünk a barlangok? című kiállítást.


Három előadást is láthatunk a múzeumban márciusban:
14-én 17 órakor Forrásy Csaba fotóművész a természet- és denevérfotóit mutatja majd be.

15-én 15 órától Székely Kinga barlangkutató beszél majd Petőfi Baradla-barlangbeli látogatásáról (ami kultúrtörténeti kuriózum).

21-én 17 órától Hegedűs Gyula, az MKBT elnöke a barlangi mentőszolgálat munkájába avatja majd be a nagyközönséget.

A programokra a belépés díjtalan.

Fotók: Magyar Földrajzi Múzeum, ÉrdMost archív. Kiemelt fotó: Kupcsik Dóra

További cikkeink

További cikkeink

A Szociális Gondozó Központ Idősek Otthona pályázatot hirdet Közalkalmazotti jogviszony (Kjt.) keretében ügyviteli munkatárs
A Szociális Gondozó Központ Hajléktalanellátás Szervezeti Egysége pályázatot hirdet közalkalmazotti jogviszony (Kjt.) keretében segítő

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email