menstruaciopixabay_230306.jpg

Legyen tiszta ügy, idén is!

menstruaciopixabay_230306.jpg

Legyen tiszta ügy, idén is!

Kampányt indított az LMP a menstruációs szegénységben élők megsegítésére, Érden is.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

A menstruációs szegénység azt a helyzetet jelöli, amikor egy nőnek anyagi okokból, illetve a megfelelő edukáció hiánya miatt nincs módja, hogy a havi vérzés során elengedhetetlen higiéniai termékeket beszerezze. Itt olyan alapvető dolgokra gondolunk, mint a tampon, a betét – de ide sorolható a törlőkendő, a menstruációs kehely, a tusfürdő, a tiszta fehérnemű is.

A menstruációs szegénység a nők 10-30 százalékát érinti. Magyarán ennyi nő nem tudja megvásárolni magának azokat az eszközöket, amelyekkel valóban komfortosan érezné magát a menstruáció ideje alatt. Java részük nem a pénz-, hanem az információhiány, vagy épp neveltetésbeli okok miatt nem tud élni ezzel a lehetőséggel. A nem megfelelő eszközök használata, a higiénia hiánya fertőzésveszéllyel járhat, és akár meddőség is lehet a következménye.

Sok nő ilyenkor kiesik a munkából, mert nincs gyógyszere, amivel csillapíthatná a görcsöket, vagy az erős vérzés miatt ki sem tud mozdulni otthonról,  mert tampon és betét helyett inkább vacsorát vett a gyereknek.

A város és szociális intézményei márciusban, nőnap előtt rendszeresen felhívják az emberek figyelmét erre a problémára. A Szociális Gondozó Központ tavaly érzékenyítő rendezvényt szervezett, több meghívott vendéggel, és gyűjtést is rendeztek helyi vállalkozók bevonásával. (Erről itt adtunk hírt. Gecse-Simon Orsolyával, a Szociális Gondozó Központ szakmai vezetőjével készített interjúnkat pedig itt olvashatják a témában.)

Idén az LMP indított országos kampányt a menstruációs szegénység ellen: a településeken gyűjtést szerveznek az érintettek megsegítésére. Érden a helyi szervezetet Andrasek Mónika, a Szövetség Érdért frakció tagja is képviseli, ő szervezi a gyűjtést is. A napokban sajtótájékoztatót tartottak Bakos Bernadett-tel, az LMP országgyűlési képviselőjével, hogy minél többen megismerjék a kezdeményezést.

Aki szeretne segíteni, nemcsak menstruációs termékeket ajánlhat fel, hanem általános tisztálkodószert is, utóbbit Andrasek Mónikánál lehet leadni, akár házhoz is megy értük). Az adományok a védőnői szolgálaton keresztül jutnak majd el azokhoz, akiknek a leginkább szükségük van rájuk.

Az Érd Médiacentrum évek óta partner a menstruációs szegénységet felszámoló helyi kezdeményezésekben, tavaly egy kisfilmet is készítettek kollégáink, a Szociális Gondozó Központtal és önkéntesekkel együttműködve:

Fotók: ÉrdMost archív, Pixabay, Andrasek Mónika

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email