tisztaugyhirdetes_220302

Legyen tiszta ügy!

tisztaugyhirdetes_220302

Legyen tiszta ügy!

A havi vérzés és minden, ami hozzá kapcsolódik, sokak számára még mindig tabunak számít. Neveltetés, szociális, illetve anyagi helyzet egyaránt közrejátszhat abban, hogy a nők 10-30 százaléka ma menstruációs szegénységben él. Ezen szeretnének változtatni Érden egy városi programmal.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Az, hogy az igényeinknek megfelelő női intim higiéniás eszközöket használunk, sokunk számára természetes és alapvető, ahogy az is, hogy mindennap tiszta fehérneműt veszünk fel. Vannak azonban, akiknek ez nem magától értetődő, vagy azért, mert nincs megfelelő ismeretük vagy lehetőségük arra, hogy a nekik valóban megfelelő termékeket szerezzék be és használják. Gondoljunk bele: egy nő évente összesen hatvan napig menstruál (ez persze csak átlagos szám), és egyáltalán nem mindegy, hogy ezt a hatvan napot ki hogyan éli meg. Folyamatosan rettegve, hogy átázik a ruhája, vagy úgy, hogy egyáltalán ki sem mozdulhat a házból, mert elfogyott a betét, de nem vesz újat, mert egy doboz tampon árából meg tudja vacsoráztatni a gyerekeket. És vannak, akiknek azért rossz a közérzetük ezeken a napokon, mert annyira véreznek, annyira elgyengülnek, hogy legszívesebben ki sem kelnének az ágyból, de ezt nem merik bevallani.

„A havi vérzés még mindig tabu, a menstruációs szegénység pedig (ami nem csupán anyagi okokra vezethető vissza), a nők 10-30 százalékát érinti. Magyarán a nők közel harmada nem tudja megvásárolni magának azokat az eszközöket, amelyekkel valóban komfortosan érezné magát a menstruáció ideje alatt. 5-10 százalékuk nem a pénz-, hanem az információhiány, vagy épp neveltetésbeli okok miatt nem tud élni ezzel a lehetőséggel” – hangsúlyozta lapunknak Gecse-Simon Orsolya, a Szociális Gondozó Központ szakmai vezetője. 2020-ban az Emma utcai telephelyükön lehetett leadni e termékeket, amelyeket folyamatosan eljuttattak az iskoláknak. Nőnapi rendezvényükön pedig mintegy 150 ezer forintot gyűjtöttek, ebből olyan dolgokat (fehérneműt, piperecikkeket) vettek, amelyekkel a bántalmazott, menekülő nőket tudták támogatni, akik gyakran egy szál ruhában hagyták hátra otthonukat.

A kezdeményezést idén folytatják, méghozzá kibővítve. „Március elsejétől gyűjtjük az intim higiéniás eszközöket (betéteket, tamponokat, intim kelyheket, törlőkendőket) a Szociális Gondozó Központ telephelyein, illetve készpénzadományokat fogadó perselyeket helyezünk ki több érdi kávézóban (Cafe Frei, Bar Coffee, Doki Bisztró), valamint az Aranyalma Zöldség-Gyümölcs üzletben és a Legendás Diósdi Halsütőben. Az így befolyt összegből is segédeszközöket vásárolunk, és ezeket folyamatosan juttatjuk el az érdi iskoláknak. A diákok körében szeretnék workshopokat is tartani, hiszen sok fiatal lányt nem tanítanak meg a menstruációs eszközök használatára, és az iskolai felvilágosító program során számos tévhitet el lehet oszlatni, és a nehéz anyagi helyzetben élőkön is segíthetünk” – tette hozzá Orsi, aki szerint a havi vérzés tabusítása nincs összefüggésben sem a végzettséggel, sem az anyagi lehetőségekkel, sokkal inkább a neveltetéssel. És ezen csak a felvilágosítással lehet (és kell is) segíteni.

„Úgy kell formálni a társadalmi tudatot, hogy lehessen beszélni a testi működésről, a menstruációról, a meddőségről, a klímaxról – de az olyan veszteségekről is, mint például a vetélés vagy az abortusz” – fűzte hozzá a szakember. Március 6-án délután kettő és három óra között a főtéren tartanak egy érzékenyítő rendezvényt is, amiről Ölvedi Réka, az Érd Médiacentrum munkatársa beszélt lapunknak. „10-15 perces szakmai stand-up előadások, beszélgetések lesznek, a menstruációs szegénység témakörében, és egy kis női motivációval is készülünk. Jótékonysági sütivásárt szervezünk az ‘Egy szelet a szívünkből’ csoport segítségével, és egy flashmobot, a JP Dance Company részvételével, amibe bárki bekapcsolódhat” – mondta Réka, aki hangsúlyozta: a nők jólléte azért is fontos, mert ez kihat a család többi tagjára is.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email