275051590_111667138108510_1351673420845892899_n

Tiszta ügy – nőnapi rendezvény a Főtéren

275051590_111667138108510_1351673420845892899_n

Tiszta ügy – nőnapi rendezvény a Főtéren

Március 1-jén indult Érden a Tiszta ügy kampány, melyben az ún. menstruációs szegénységre próbálják felhívni a figyelmet. Ez azt jelenti, hogy vannak nők, akiknek nincs pénze intim higiéniai termékekre, így minden hónapban néhány napra kiszorulnak a társadalomból. Vasárnap értük tartanak nőnapot.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Március 6-án délután kettő és három óra között a főtéren tartanak egy érzékenyítő rendezvényt is, amin 10-15 perces szakmai stand-up előadások, beszélgetések lesznek, a menstruációs szegénység témakörében, és egy kis női motivációval is készülnek. Jótékonysági sütivásárt is szerveznek az ‘Egy szelet a szívünkből’ csoport segítségével, és egy flashmobot, a JP Dance Company részvételével, amibe bárki bekapcsolódhat.

A menstruációs szegénység fogalma csak az utóbbi években került ugyan a köztudatba, de naivitás volna azt gondolni, hogy a probléma új keletű, és csak a fejlett országok lakóinak jelent problémát. Az Európai Unióban az Egyesült Királyság vizsgálta elsőként, hogy a lakosság hány százalékát érintheti a menstruációs szegénység, és a Plan International által publikált 2017-es tanulmány azt a megdöbbentő eredményt hozta, hogy a megkérdezett tizennégy és huszonegy év közötti brit lányok tíz százalékával előfordult már, hogy nem volt pénze megvásárolni a menstruációjához szükséges higiéniai termékeket, jellemzően betétet vagy tampont. Tizenöt százalékuknak gondot okoz az ezekhez való hozzájutás, tizenkilenc százalékuk pedig választott már számára kevésbé komfortos, de gazdaságosabb megoldást a menstruációja alatt.

A fellelhető adatok alapján Magyarországon tíz és harminc százalék közé tehető azoknak a nőknek az aránya, akiknek nehézséget okoz az alapvető női intim higiénés termékek beszerzése. Ez a financiális lehetőségek és az edukáció hiányából is fakad.

A kezdeményezést idén folytatják, méghozzá kibővítve. Március elsejétől gyűjtik az intim higiéniás eszközöket (betéteket, tamponokat, intim kelyheket, törlőkendőket) a Szociális Gondozó Központ telephelyein, illetve készpénzadományokat fogadó perselyeket helyeztek ki több érdi kávézóban (Cafe Frei, Bar Coffee, Doki Bisztró), valamint az Aranyalma Zöldség-Gyümölcs üzletben és a Legendás Diósdi Halsütőben. Az így befolyt összegből is segédeszközöket vásárolnak, és ezeket folyamatosan juttatják el az érdi iskoláknak.

Tiszta ügy kampány – a menstruációs szegénységben élő érdi nők, lányok, asszonyok megsegítéséért.

A felcímkézett („Tiszta ügy”) női higiéniai csomagok leadása 0-24-ben március hónapban:

– Szociális Gondozó Központ (Érd, Topoly u. 2.)

A „Tiszta ügy” adománygyűjtő perselyek az alábbi helyszíneket találhatóak: – BAR Coffee (Érd, Felső u. 3.) – Legendás Diósdi Halsütő (Diósd, Balatoni út 8/a., Gyár utcai buszmegálló) – Aranyalma Zöldség-Gyümölcs (Érd, Bajcsy-Zsilinszky út. 35.) – Frei Kávézó (Érd, Iparos út 5. Interspar) – Doki Bisztro (Érd, Budai út 16.)

Segíteni a Nőnapi rendezvényen is lehet, ide is várják a csomagokat, vasárnap 14 órától!

 

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email