MANCNGLionsCity12G_Volanbusz

Jönnek a csodabuszok, sutba dobhatjuk az autót – videó

MANCNGLionsCity12G_Volanbusz

Jönnek a csodabuszok, sutba dobhatjuk az autót – videó

Gázüzeműre cserélte a budapesti agglomeráció flottáját a Volánbusz.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

164 darab új, sűrített földgázzal (CNG) üzemelő autóbusszal bővült a Volánbusz flottája, ebből 75 a budapesti agglomerációban jár mostantól. Hogy Budapest déli határán túl mikor állnak forgalomba, egyelőre nem tudjuk, de azt igen, hogy a modern, alacsony károsanyag-kibocsátású MAN Lion’s City 12 típusú autóbuszokkal olyannyira álom lesz az utazás, hogy búcsút mondhatunk autóinknak.

Hat autóbusz már mostantól szállítja az utasokat Solymár és Nagykovácsi térségében, áll a Volánbusz tájékoztatójában. A többi jármű az utastájékoztatási eszközök beszerelése és a töltőinfrastruktúra teljes kiépülése után, fokozatosan kapcsolódik be a budai agglomerációs flottába, Budakeszi, Budaörs, Törökbálint és Diósd térségében.

Miközben a légkondicionált, akadálymentes, 106 férőhelyes járműveken 27 ülőhely, valamint kerekesszék és babakocsi elhelyezésére szolgáló speciális férőhelyek lesznek, a felszállást rámpa segíti. Az utasok kényelmét USB-csatlakozók, vizuális és hangbemondásos utastájékoztató berendezés és kamerarendszer szolgálja. A járművek töltését a Volánbusz konzorciumi partnere, a Mobiliti Volánbusz Kft. biztosítja.

„A korábbi vasúti beruházásokkal már kedvezőbb lett Érd környékének közösségi közlekedése. Az új buszok forgalomba helyezésével a környezeti terhelés is kedvező irányba mozdul el – hangsúlyozta Dr. Aradszki András, Pest vármegye 1. számú választókörzetének országgyűlési képviselője. Hozzátette: „Hamis elképzelés az, hogy az agglomeráció szükséges rossz, mert Budapestnek szüksége van a vonzáskörzetére, az ott élők munkájára.”

Egyelőre nem tudjuk, hogy – bár a felsorolásban nem szerepel Érd, csak Diósd – ez a nagyszerű hír érinti-e városunkat is. Az igazat megvallva nem nagyon tudunk olyan buszról, ami errefelé csak Diósdig menne.

Még nincs információ arról sem, hogy ha Érdre is jönnek az új buszok, várhatóan mikor állítják őket üzembe? Csak ilyen buszok fognak járni, vagy a régebbiekkel felváltva közlekednek? Egyes járatokon csak MAN Lion’s City 12 jár majd, más járatokon a Mercedesek?

Szűk keresztmetszetet biztosít egyelőre az, hogy a járművek töltési infrastruktúrája a mi térségünkben egyelőre nem megoldott. A Mobiliti Budafoki úti állomásának elkészültéig ugyanis a buszok töltése a Bécsi úti közforgalmú CNG-kúton történik, emiatt van jobb helyzetben Solymár és Nagykovácsi.

Kérdéseinket elküldtük a Volánbusz Zrt. sajtóosztályának, amint választ kaptunk, frissítjük cikkünket.

Frissítés: 

A Volánbusz Zrt. Kommunikációs Igazgatósága március 3-án válaszolt levelünkre. Tájékoztatásuk szerint nem tervezik, hogy Érden gázüzemű autóbuszok közlekedjenek. Diósdra a 13 – 13A – 113-as vonalakon, valamint Törökbálintra a 88-as vonalon érkeznek az új járművek.

Budakeszi, Budaörs, Törökbálint, valamint Diósd térségében is a Mercedes-Benz eCitaro típusú, tavaly forgalomba állított elektromos autóbuszokkal együtt közlekednek majd a gázüzemű járművek, míg Nagykovácsi térségében, valamint Solymáron a tervek szerint csak gázüzemű járművek szállítják az utasokat a teljes flotta forgalomba állítása után – teszik hozzá.

 

 

Kép és szöveg: Volánbusz Zrt.

További cikkeink

További cikkeink

A Szociális Gondozó Központ Idősek Otthona pályázatot hirdet Közalkalmazotti jogviszony (Kjt.) keretében ügyviteli munkatárs

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email