birosag_jpg_mti

Legalább utólag kapjon segítséget, akit nem tudtunk megvédeni

birosag_jpg_mti

Legalább utólag kapjon segítséget, akit nem tudtunk megvédeni

"Nem a te hibád, hogy áldozattá váltál" - ez legyen az első jó mondat a bajban!

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Bűncselekmények áldozatainak a legritkább esetben jut eszükbe, hogy nagy bajukban anyagi, lelki, erkölcsi segítségre is igényt tarthatnának. Akár fizikai, akár egyéb sérelmet szenved el valaki, az többek között attól lett számára súlyos trauma, hogy az elkövetővel szemben abban a borzalmas pillanatban magára maradt, és sok esetben még saját magát is hibáztatja. Mert nem volt elég óvatos, elég erős, nem kért időben segítséget, nem ismerte föl a veszélyt, satöbbi. Abban a testi-lelki embriópózban, amit ilyenkor védekezésképpen az áldozat fölvesz, benne lehet ragadni. Épp erre hivatott az áldozatvédelem intézménye: fölismerni a szükséget, informálni az áldozatot, kisegíteni a poszttraumás tehetetlenség állapotából, és enyhíteni, amennyit lehet azon a kártevésen, ami őt érte.

Ez a szándék hívta életre az Európai Tanács kezdeményezésére a bűncselekmények áldozatainak chartáját, amelyet 1990. február 22-én tettek közzé. Ez a nap azóta – Magyarországon 1993 óta – az áldozatok napja. A magyar törvényhozás 2005-ben fogadta el a bűncselekmények áldozatainak segítéséről és az állami kárenyhítésről szóló törvényt. Kevesen tudják, hogy ennek köszönhetően információs, érzelmi, jogi segítséget kaphatnak, amennyiben bűncselekmény áldozataivá váltak.

aldozatsegito

Sőt, ha a bűncselekmény krízishelyzetet idézett elő az életükben, azonnali pénzügyi segélyben is részesülhetnek. A személy elleni erőszakos bűncselekmények súlyos sérültjei és a halálos áldozatok hozzátartozói pedig állami kárenyhítést igényelhetnek. Ehhez mindössze egy rendőrségtől kapott áldozatvédelmi igazolás szükséges, amellyel a sértett az Áldozatsegítő Szolgálathoz fordulhat.

A szolgálat méltányossági döntés alapján azonnali pénzügyi segélyt biztosít az áldozattá vált személyek lakhatásával, ruházkodásával, élelmezésével és utazásával kapcsolatos, valamint a gyógyászati és kegyeleti jellegű rendkívüli kiadásokra.

Jó esetben az áldozat körül akad olyan hivatalos személy, aki tudomására hozza ezt a lehetőséget, és azt is, hogy pénzügyi segély iránti kérelmét egy formanyomtatványon, 8 napon belül terjesztheti elő az Áldozatsegítő Szolgálatnál.

Aki tehát saját maga – vagy ismerőse – bűncselekmény áldozata lett, és segítségre, támogatásra van szüksége, forduljon a Pest Megyei Kormányhivatal Gyámügyi és Igazságügyi Főosztály Igazságügyi Osztályához. Cím: 1135 Budapest, Lehel utca 43-47. (Ügyfélfogadás: H-K: 08:30- 16:00, Sze-Cs: 08:30-16:00, P: 08:30-12:00.) Telefon: 06-1-236-39-47, 06-1-236-39-57. E-mail: igazsagugy@pest.gov.hu.

Az Érdi Rendőrkapitányságon működik Áldozatsegítői Pont (2030 Érd, Felső utca 4.) Ügyfélfogadás: hétfőn és szerdán 10.00.-17.00. e-mail: ferencne.bajzi@im.gov.hu. Telefon: +36 30 3809395.

Ingyenesen hívható számok 0-24-ig: 06-80-225-225; 06-80-555-111; 107 vagy 112.

Fotó: Pixabay; információ: Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztály

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email