buso5_230217

Érdiek is űzik a telet vasárnap Mohácson

buso5_230217

Érdiek is űzik a telet vasárnap Mohácson

Az Igraj Kolo Hagyományőrző Táncegyüttes több alkalommal is fellép az idei busójáráson.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

A mohácsi sokácok messze földön ismert népszokása a busójárás, amit mindig a farsangi időszak utolsó napjaiban (idén február 16 és 21. között) rendeznek. A tizenöt mohácsi helyszínen több mint száznegyven programmal várják a látogatókat (ezeket részletesen lásd itt).

A mohácsi busójárás nem csak hungarikum: 2009-től szerepel az UNESCO szellemi örökség listáján is.

A busójárásra érkező látogatók száma meghaladja a hatvanezret, és közel kétezren öltöznek be ilyenkor, férfiak, nők, gyerekek egyaránt.

Télűző, különleges szertartásuk igazi látványosság. A legnagyobb mulatság farsangvasárnap van (felvonulással, tánccal, a télbúcsúztató koporsó vízre bocsátásával, máglyagyújtással, kísérő programokkal).

Az Érdi Horvát Önkormányzat évek óta szervez egynapos buszos látogatást Mohácsra a busójárás vasárnapjára. Az igen kedvező árú lehetőséget mindig hetekkel korábban meghirdették a helyi sajtóban, és volt, hogy a nagy érdeklődésre tekintettel több buszt is indítottak.

Az idei esztendőben nem a nemzetiségi önkormányzat, hanem az Igraj Kolo Nemzetiségi Tánccsoport szervezi az utat. Ez az esemény azért is különleges, mert most először az Igraj Kolo is fellép a rendezvényen, méghozzá három alkalommal  – tudtuk meg Hudák Ágnestől, az Érdi Horvát Önkormányzat elnökhelyettesétől, a tánccsoport vezetőjétől.

„Tánccsoportunk egyre jobban fejlődik, mind szakmaiságát (és repertoárját), mind taglétszámát tekintve. Vasárnap már huszonnégyen lépünk  fel a nagyszínpadon” – mondta Ági, hozzátéve: fentieknek köszönhetően egyre több a fellépésük, így egyre szélesebb körben megismerik és hívják rendezvényekre a csoportot.

Erre a hétvégére is két helyszínre invitálták őket.

Fotó: Hudák Ágnes (archív)

„Táncosaink egy része már szombaton lemegy Bajára, ahol egy szintén hagyományos rendezvényen, a maszkajáráson veszünk majd részt, népviseletbe öltözve. Itt táncházzal, esti bállal, színes programokkal várják a közönséget.”

„Aki nem jön Bajára, vasárnap reggel érkezik majd busszal Mohácsra, itt egyesül a tánccsoport.”

Fotó: Hudák Ágnes (archív)

„Mohácson vasárnap, 11 órakor lépünk fel a Széchenyi téri nagyszínpadon, majd 13.15-kor a Sokácrévnél, 16.30-kor pedig ismét a nagyszínpadon, ott, ahol a máglyát gyújtják majd. Ez nagy kitüntetés” – jegyezte meg az elnökhelyettes.

Aki kedvet kap hozzá, látogasson el Mohácsra vasárnap, feledhetetlen élményekben lesz része. Mivel  az Érdről induló busz idén szinte azonnal megtelt (ez szállítja a táncosokat is), az utazást egyénileg kell megoldaniuk az érdeklődőknek.

Ez a ráfordítás – és ezt e cikk írója saját tapasztalatából mondja – busásan (vagy inkább busósan) megtérül majd.

(A fotókat a szerző korábbi busójárások alkalmával készítette, két képet pedig Hudák Ágnes bocsátott rendelkezésünkre.)

Fotók: Ádám Katalin, Hudák Ágnes (archív)

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email