lizakutyalead_230208

Liza kutya megkapta a második esélyt – videó

lizakutyalead_230208

Liza kutya megkapta a második esélyt – videó

A gyömrői állatmenhelyen kedves, ragaszkodó kutya lett az ebből, akitől rettegtek a Bagoly utca lakói.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Liza egy aranyos, bújós, bűbájos kutya. Körülbelül másfél éves. A gyerekeket nem szereti, egyébként vidám, kezes jószág.

Ezt a portrét arról az amerikai staffordshire terrier keverék kutyáról rajzolta fel Herczig József, a Gyömrői Kutyamentsvár Állatmenhely vezetője, amely hónapokon át riadalmat és félelmet keltett a Bagoly utca lakói között. (Az ÉrdMost itt, itt és itt írt az esetről.)

A fiatal eb többször kiszökött a kerítésen, és olyankor a gazdája sem tudta visszahívni. Gyakran a mozgó autókra támadt, és volt, hogy a járókelőket is megharapta – legutóbb, január 15-én egy asszonyon ejtett súlyos sebeket. A hölgyet kórházban látták el, nyolc napon túl gyógyuló sérüléssel.

Liza a menhelyen – a képeket a Kutyamentsvártól kaptuk

Hogy a kutya szökik és támad, többen is jelentették korábban az önkormányzatnál, ezért az ügyében még tavaly hatósági eljárás indult. A gazdát kötelezték a kerítés helyreállítására, amit az láthatóan nem tett meg, hiszen Liza nem egy alkalommal az utcán kószált. Az önkormányzat következő lépése a kutya elszállítása lett volna, de a január 15-ei eset után a gazda gyorsan lépett: elvitte Gyömrőre, a Kutyamentsvár Állatmenhelyre.

Ott szakértő kezekbe került a kutyus, a viselkedése pedig teljesen megváltozott: mint kiderült, értő irányítás mellett kedves, ragaszkodó jószág.

„Valószínűleg, mikor kiszabadult az utcára, valaki úgy szólt hozzá, úgy viselkedett vele, hogy Liza megijedt. Azért támadott, mert félt. Az biztos, hogy a gyerekekre rosszul reagál, de mi azt tapasztaljuk, hogy a felnőttekkel jól kijön” – mondta Herczig József.

A többszöri, emberre irányuló támadás miatt Érden kezdeményezték a kutya megfigyelését. A vizsgálatot Gyömrőn lefolytatta a hatósági állatorvos, aki azt állapította meg, hogy a kutya teljesen normális és szocializált – tudtuk meg az állatotthon vezetőjétől.

„Nem szíveli, ha az utcán valaki kiabál vele, de simán viszem pórázon, jön mellettem, semmi baj nincs vele. Már az első nap örült nekem, nyalta a kezemet, nem támadott. Új gazdára is találhat, de nagyon alaposan megvizsgáljuk a jelentkező hátterét: a háztartásban ne legyen gyermek, másik állat, és megfelelő állapotban legyen a kerítés. Mindenképp szemlézünk az örökbeadás előtt, és az utókövetés is fontos” – hangsúlyozta a szakember.

Az állatotthon hat és fél hektáron helyezkedik el, hétszáz kutya osztozik rajta. Liza elkülönítve él a telepen, ahogy a többi terrier is, és gondoskodnak nemcsak a jóllétéről, hanem az ivartalanításáról is.

„Liza másfél-két éves, ebben a korban még nagyon jól nevelhető. Én azt szoktam mondani, hogy négyéves koráig minden kutyát lehet szocializálni. Ha találunk jó gazdát, örökbeadjuk, ha nem, itt élhet velünk” – zárta szavait Herczig József.

Végezetül következzék egy videó, amit az alapítványtól kaptunk:

Fotók/videó: Gyömrői Kutyamentsvár Állatmenhely

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email