1673972967644

Horror a Bagoly utcában: harci kutyától rettegtek a lakók – videó

1673972967644

Horror a Bagoly utcában: harci kutyától rettegtek a lakók – videó

Több embert is megharapott, autókat is megrongált az őrjöngő eb.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

A gondok ősszel kezdődtek, amikor a Bagoly utcában lakó idős házaspár örökbe fogadott egy fiatal amerikai staffordshire terrier keverék kutyát. Ezt a házőrzőt többen csak harci kutyaként emlegetik. Egy idős néni a gazdája, aki kezdetben láncon tartotta, később azonban már szabadon kószálhatott, sajnos nemcsak a kertben, hanem az utcán is. A néni hiába próbálta megfogni az állatot, az elrohant előle.

Az elmúlt hónapokban az eb többször is nekitámadt az autóknak: a kereket, illetve a lökhárítót célozta meg.

Egy idős hölgy épp az unokáit vitte autóval az állomásra, amikor a kutya elkapta a lökhárítóját.

„Vagy tizenöt fognyom van rajta. Nagyon ijesztő volt. Bejelentést tettem a város honlapján, onnan továbbították ügyemet a rendőrségre és a Járási Hivatalhoz, ahol közigazgatási eljárás indult. Ennek eredményről azonban nem tudok” – mondta az ÉrdMostnak Végvári Dezsőné, akivel tudósítónk tegnap újra találkozott a Bagoly utcában, egy újabb támadás után. Ezúttal a kutya egy utcabeli asszony lábát harapta meg többször is. Mint férje, Pásztori-Kupán István mesélte, felesége alig tud járni, sérülései nyolc napon túl gyógyulnak.

„A kórházban, ahol az a feleségemet ellátták, azt mondták, azért nincs szüksége veszettség elleni védőoltásra, mert a kutya korábban már megfigyelés alatt állt, egy másik támadás miatt” – tette hozzá István. Meg is mutatta a nő sérüléseiről készült fotókat, amelyeket a feljelentéséhez csatolt.

Az utcabeliek tudnak a többi támadásról is. Volt, hogy a postásnak, volt, hogy egy gyermeknek ment neki.

„November 30-án egy ismerősöm férje hazafelé autózott, a kutya pedig a kerekek körül ugrált. A férfi kiszállt, hogy megnézze, nem ütötte-e el az állatot. Erre az eb azonnal nekitámadt, megsebesítette a combján. Épp arra sétált egy anyuka a kislányával, a kutya pedig a gyereknek is nekiment. Szerencsére sikerült a kislányt beültetni a kocsiba, így nem történt nagyobb baj” – ezt már  a pár házzal odébb lakó, háromgyermekes Végváriné Pánczél Györgyi mesélte lapunknak.

Pásztori-Kupán István fotója

A Bagoly utca lakói több alkalommal is feljelentést tettek az ügyben. A jegyzőtől december 1-jén a Polgármesteri Hivatal illetékes főosztályához, onnan a Járási Hivatalt került az ügy. Ugyanis kutyatámadás esetén utóbbi köteles intézkedni, a Polgármesteri Hivatal illetékessége csak a kutya szökésére terjed ki.

„Tudomásunk szerint az Érdi Rendőrkapitányság szabálysértési eljárást indított az állat gazdája ellen” – válaszolta érdeklődésünkre dr. Barabás Emőke, a Polgármesteri Hivatal igazgatási és hatósági főosztályának vezetője.

A hivatal munkatársai a hatósági ellenőrzés során megállapították, hogy nem megfelelő a kerítés állapota, emiatt a kutya kiszökhet, így a gazdit határozatban kötelezték, hogy akadályozza meg a házőrző szökését.

Barabás Emőke hangsúlyozta: a hatóságok rövid határidőn belül reagáltak, azonban az állat azonnali elszállítására, elkobzására első támadás esetén még nincs lehetőség. Január 16-án kapták az újabb bejelentést, hogy a kutya ismét megharapott valakit.

„Felvettük a kapcsolatot a Érdi Járási Hivatallal, és megállapítottuk, hogy a kutyát biztonságos helyen kell elhelyezni. Ezt másnapra, azaz január 17-ére meg is szerveztük, a hivatal pedig elindította az eb veszélyessé nyilvánítását. Időközben megtudtuk: gazdája lemondott a kutyáról, és január 16-án egy másik településen lévő menhelyen leadta. Az ügynek ezzel nincs vége, a szökés miatt állatvédelmi bírságot szabunk majd ki. Az Érdi Járási Hivatal pedig az ügyet átteszi az illetékes járási hivatalhoz.”

Barabás Emőke arra kéri a kutyatámadás áldozatait, ne a közösségi média felületein írják meg, hanem mihamarabb jelentsék azt az Érdi Járási Hivatalnál, illetve a Polgármesteri Hivatalnál.

Hogy mi lesz a kutya sorsa? Még nem tudni. Két hétig megfigyelik, mennyire veszélyes. Benke-Kovács Gabriella, az Érdi Civil Állatmentő Alapítvány tagja úgy vélte, fiatal kutyáról van szó, amely valószínűleg nem egy vadállat.

„Vannak olyan kutyák, amelyek tartását engedélyhez kellene kötni, ahogy ezt Ausztriában is teszik. Magyarországon sajnos nincs ilyen korlátozás, pedig az állatvédők nagyon szeretnék. Ezt a fajtát például Ausztriában egyáltalán nem lehet tartani” – jegyezte meg a szakember.

Szerettük volna megkérdezni az esetről a kutya gazdáját is, de nem sikerült elérnünk.

 

Fotó: Ádám Katalin, Pásztori-Kupán István

További cikkeink

További cikkeink

Az Érdi Kincses Óvoda és tagóvodái pályázatot hirdet köznevelési foglalkoztatotti jogviszony keretében óvodapedagógus munkakör/feladatkör

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email