lencse1_230103

Érdmost receptsorozat – Fűszeres indiai lencse

lencse1_230103

Érdmost receptsorozat – Fűszeres indiai lencse

Ezt a különlegességet azoknak ajánljuk, akik szeretik az egzotikus ételeket, és azoknak is, akik újraértelmeznék a lencsefőzeléket.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

India számos világvallás, nép, nyelvjárás földje, eltérő földrajzi adottságokkal, más-más szokásokkal és hagyományokkal – nem csoda hát, ha a gasztronómia tekintetében is eltér egyik régió a másiktól. Az indiai konyha sokszínű, a legtöbb étel mégis hasonló módon készül: sok fűszerrel, lassan főzve (mert a tehéntrágya, ez a hagyományos tüzelőanyag először sok hőt ad le, aztán már csak parázslik).

Indiában kedveltek a hüvelyesek, azaz a lencse, a bab, a csicseriborsó, a szója, a sárgaborsó. Az ezekből készült ételeket „dahl”-nak nevezik.  A hüvelyesekből készített főzelékekben nincs rántás, így kevesebb kalóriát tartalmaznak, viszont jó fehérje-, ásványi anyag-, rost- és vitaminforrások.

Ha már január eleje, egy lencséből készült dahl receptjét mutatjuk be az olvasóknak. Teljesen más ízélményt ad (az egzotikus fűszeres illatról már nem is beszélve), mint a magyar változatok, és még azok is megnyalják utána a tíz ujjukat, akik nem szeretik a ma már jobbára január elsejére száműzött lencsét.

A fűszereket, illetve a kókuszkrémet ázsiai boltokban, piacokon, nagyobb hipermarketekben szerezhetjük be. Érdemes fekete (beluga) lencsét vásárolni, de hagyományos lencséből is készíthetjük.

Hozzávalók:

½ kg (beluga) lencse,

két nagy fej vöröshagyma,

másfél fej fokhagyma,

2 doboz aprított paradicsom (240-240 g),

2 doboz kókuszkrém (400-400 g),

zsiradék (a pirításhoz),

pár babérlevél,

néhány szem szegfűszeg,

só (ízlés szerint),

egy tíz centiméteres darab gyömbér,

1 – 1,5 evőkanál őrölt koriander,

1 – 1,5 evőkanál római kömény,

1 – 1,5 evőkanál kurkuma,

1 – 1,5 evőkanál kardamom,

2 evőkanál garam masala fűszerkeverék,

egy citrom héja reszelve.

Elkészítése:

A lencsét beáztatjuk pár órára, leszűrjük, átmossuk, majd a babérlevéllel és a szegfűszeggel puhára főzzük. A babérleveles-szegfűszeges vizet leöntjük, a lencsét félretesszük.

Két nagy fej hagymát kockára vágunk, hozzáadjuk a megpucolt, hosszában felcsíkozott, majd apróra vágott gyömbért és a szintén apróra vágott másfél fej fokhagymát. Zsiradékon üvegesre pirítjuk, majd a tűzről levéve alaposan hozzákeverjük a koriandert, római köményt, kurkumát, kardamomot és a garam masala keveréket.

Hozzáadjuk a paradicsomot, és ismét feltesszük a tűzre. Ahogy melegszik, beletesszük a lecsöpögtetett lencsét, majd hozzákeverjük a két doboz kókuszkrémet. Ízlés szerint sózzuk.

A dahlt lassú tűzön, lefedve főzzük – minél tovább, annál jobb. Mikor elkészült, hozzáadjuk a reszelt citromhéjat.

Aki szereti a krémes főzelékeket, annak érdemes összeturmixolnia a kész ételt. Bármilyen feltéttel tálalhatjuk.

A receptet Juhász László (Susztee) küldte, köszönjük!

Továbbra is várjuk olvasóink receptjeit a szerkesztoseg@erdmediacentrum.hu e-mailcímre. Amint összegyűlik egy újabb csokorravaló,  folytatjuk sorozatunkat. 

Recept és fotó: Juhász László

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email