bajorzs5

ÉrdMost receptsorozat – bajor zsemle

bajorzs5

ÉrdMost receptsorozat – bajor zsemle

A bajor zsemle házilag az igazi.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Mi az ön kedvenc receptje? Kérjük, küldje el nekünk fotókkal együtt a szerkesztoseg@erdmediacentrum.hu e-mailcímre, és megjelentetjük.

Gesztenyebarna, fénylő felületével azonnal felhívja magára a figyelmet. Ha igazán jó minőségű, a belseje ruganyos, foszlós és rendkívül zamatos.

Sajttal, sajtkrémmel, sonkával, salátával megpakolva komplett fogásnak is megteszi, de nálunk nem jutott el a szendvicsállapotig. Azon melegében befaltuk, csak egy kis házi vajat kentünk a falatokra.

 

A bajor zsemle (németül Laugengebäck, vagyis lúgos zsemle, perec vagy stangli) attól különleges, hogy a kelt tésztát sütés előtt forró, lúgos (szódabikarbónás) vízbe dobják. Hogy kinek jutott eszébe először ez a trükk, nem tudni.

Az egyik legenda szerint a konyhában lábatlankodó macska borított bele egy tálca sütésre váró zsemlét a forró lúgba, egy másik szerint a szórakozott szakács kente meg véletlenül a süteményeit cukros víz helyett mosószódával.

Akárhogy is, a találmány remek, és házi körülmények között is tökéletesen alkalmazható.

 

Hozzávalók 8 db zsemléhez vagy perechez vagy stanglihoz:

280 g liszt (én fehér tönkölylisztet használtam)

150 ml langyos víz

egy csurranásnyi méz

12 g friss élesztő

20 g puha vaj

1 tk. só

a kenéshez kevés tej és olvasztott vaj

a tetejére darabos só, mák vagy szezámmag

a lúgozáshoz 1 liter víz és 50 g szódabikarbóna

 

Elkészítése:

Az élesztőt bögrébe morzsoltam, rácsorgattam egy kis mézet, majd leöntöttem a langyos vízzel. A lisztet beleszitáltam a keverőtálba, hozzáadtam a puha vajat és a sót, majd az élesztős vízzel együtt (az élesztő addigra már feljött a víz színére) kézi mixerrel addig dagasztottam, míg a tészta el nem vált az edény falától.

Egy óra kelesztés után a tészta a duplájára nőtt. Lisztezett felületen nyolc egyenlő részre osztottam, a darabkákból rudakat formáztam, és összecsomóztam őket valahogy így.

Persze csinálhatunk egyszerű zsemléket is, ez esetben a tészta tetejét vágjuk be kereszt alakban. Újabb 20-30 perc kelesztés következett.

 

Ezalatt feltettem a tűzhelyre egy liter vizet 50 gramm szódabikarbónával. A zsemléket egyenként tettem a forró vízbe, mindkét oldalukat 30-30 másodpercig főztem. Szűrőkanállal vettem ki őket a vízből, és egyenesen a sütőpapírral bélelt tepsire kerültek.

A tetejüket megkentem olvasztott vaj-tej keverékével, rászórtam a tengeri sópelyheket, és már mehettek is a 200 fokos sütőbe. 15 perc alatt gyönyörűen megsültek, de nem lettek gesztenyebarnák. Lehet, hogy legközelebb ráhagyok még néhány percet.

A recept eredetileg a Gusto Magazinban jelent meg.

Szerző: Scheer Katalin, fotók: Kling József

További cikkeink

További cikkeink

A Szociális Gondozó Központ Hajléktalanellátás Szervezeti Egysége pályázatot hirdet közalkalmazotti jogviszony (Kjt.) keretében segítő
Szociális Gondozó Központ Házi Segítségnyújtás pályázatot hirdet Közalkalmazotti jogviszony (Kjt.) keretében gondozó munkakör/feladatkör betöltésére.
A Szociális Gondozó Központ Idősek Otthona pályázatot hirdet közalkalmazotti jogviszony (Kjt.) keretében gondozó/ápoló munkakör/feladatkör

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email