kuglof5

ÉrdMost receptsorozat – Kuglóf kávé mellé

kuglof5

ÉrdMost receptsorozat – Kuglóf kávé mellé

Ennél finomabbat elképzelni sem lehet a kávé mellé.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Mi az ön kedvenc receptje? Kérjük, küldje el nekünk fotókkal együtt a szerkesztoseg@erdmediacentrum.hu e-mailcímre, és megjelentetjük.

A legegyszerűbb receptjeim közé tartozik, nem sokkal bonyolultabb összedobni, mint egy mezei piskótát. Mégis nehéz ennél tökéletesebb kísérőt találni a délutáni, ráérős kávézáshoz. A maga puritánságában még mutatós is.

Az egész végtelenül könnyed, a tészta szövete rugalmas és lágy, de nem ragacsos. Nincs benne semmi extra összetevő, mégis emlékezetes a végeredmény.

Talán a sötét kakaó és a citromhéj találkozása teszi. Vagy csak a jól eltalált arányok. Egy biztos, veszélyesen finom, úgyhogy sosem csinálok belőle egyszerre nagy adagot.

Hozzávalók egy 18 cm-es formához (nagyobba is tehetjük, legfeljebb nem lesz olyan magas):

2 tojás

12 dkg nádcukor

12 dkg liszt

fél dl olaj (hidegen sajtolt étolajat használtam, de készítettem már olívával is)

fél dl víz

1 ek vaníliaesszencia

egy csipet só

fél csomag sütőpor (bio borkő a DM-ből)

1 nagy ek. jó minőségű, fekete kakaópor

1 kezeletlen citrom héja és leve

némi vaj az edény kikenéséhez

A sárgáját felvertem a cukorral, majd apránként hozzáöntöttem az olajat. Ezután mehetett bele a víz, majd a csipet sóval keményre vert tojásfehérje, a vaníliaesszencia, valamint a citrom héja és leve. Most már csak a sütőporral elkevert lisztet kellett beleszitálnom a masszába, és óvatosan összedolgozni a masszát.

A kuglófformát kivajaztam-liszteztem, és beleöntöttem a tészta felét. A maradékban elkevertem egy púpozott evőkanálnyi 22 százalékos holland kakaót, ezt is beleöntöttem a formába, majd egy villával néhányszor végigszántottam a masszán, hogy keveredjen a két réteg.

Ennyi volt az egész, mehetett az ígéretes massza a 180 fokra előmelegített sütőbe. 45 perc alatt készült el, és nagyjából ennyi idő alatt el is fogyott.

A recept eredetileg a Gusto Magazinban jelent meg.

Szerző: Scheer Katalin, fotó: Kling József

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email