22_03_29_erdmost_nincskep

Két dolog nem megy még elég jól: a mit és a hogyan. Segítünk

22_03_29_erdmost_nincskep

Két dolog nem megy még elég jól: a mit és a hogyan. Segítünk

Szelektív hulladékgyűjtés: minden, amit a kékről és a sárgáról tudni érdemes.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Talán még nem késő szólnunk: jó lenne, ha a lehető legkevesebb felesleges maradvánnyal múlna el ez a karácsony! A külcsínnél értékesebb a belbecs, mint tudjuk – a csomagolásnál a tartalom. Sok hűhó a semmiért – ezt a gyerekek még jól tudják, és egy pillanat alatt tépik le az ajándékról a mielőbbi hozzáférés akadályait. Így a drágán vett és fölösleges cucc – hisz a termékek eleve be vannak csomagolva – megmenthetetlenül megy a kukába.

szelektiv_200602No de melyikbe? Naná, hogy nem a kommunálisba, vagyis a hetente elvitt nagy közösbe, hogy aztán a lerakókban szomorkodjon, míg a világ világ. Papírt a kékbe, műanyagot a sárgába (laposra taposva!), üveget a zöldbe – ezt a mantrát nagyjából megtanultuk már, de a vegyes szétszedésével „bajlódjon, akinek hat anyja van, nincs nekem arra időm” – vonnak vállat sokan.

Márpedig a legtöbb játék csomagolóanyaga alul papír, felül műanyag – e két anyagot csupán egy mozdulat szétválasztani. Akár azon melegében, miután kisült a kalácsunk, a nagykarácsony hangulata alább szállt, és a fa környékén elkezdjük a romok eltakarítását.

Legyen egy harmadik pakk is: a „jövőre még jó lesz” kategóriába kerülhetnek a díszes papírtáskák. A nagypapa biztos nem fog azon elmélkedni egy év múlva, hol is látta korábban a dísztasakot, amiből azt a jó vörös bort kivette. Ha mégis, akkor se fogja bánni, mert, ahogy a gyerekek, úgy a nagyszülők is inkább a belbecsre mennek.

A legjobb csomagolás azonban, ne feledjük, az, amit nem vettünk meg. De ha mégis bekúszik a lakásba, gondoskodjunk róla, hogy a legjobb helyre kerüljön. Érd népe – legalábbis a többség – igen dicséretes módon szelektíven gyűjti a hulladékot. Elfogytak a zöld kukák is az ÉTH udvaráról, és a házakhoz kerültek, úgyhogy az üveggyűjtésnek sincs immár akadálya – amennyiben nem a disznótorost tárolják majd benne.

De minek a szétválasztással bajlódni, ha úgyis egybeöntik – mondják most nyilván sokan. Hogy e mélyen bevésődött városi legenda körül mi az igazság, azt megtudhatják az ÉrdMost videójából. Ölvedi Réka és a stáb ellátogatott az ÉTH Sas utcai hulladékudvarába, ahol igen furcsa dolgokat talált a város szelektíven gyűjtött szemetében.

Az ÉTH honlapja igen hasznos olvasmány, legalább egyszer érdemes végigböngészni, mi számít szelektíven gyűjthető hulladéknak. A lavór például nem, hiába műanyag, és hiába készül szelektíven gyűjtött hulladékból. Visszafelé ugyanis nem mindig működnek a dolgok.

Fotó: ÉrdMost archívum, Pixabay

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email