317740535_489235953305924_4595471264793563581_n

Néhány tipp, hogy ne a tűzoltókkal töltsük a karácsonyt!

317740535_489235953305924_4595471264793563581_n

Néhány tipp, hogy ne a tűzoltókkal töltsük a karácsonyt!

Gyertyák, adventi koszorúk és fényfüzérek is okozhatnak bajt, de a konyhában sem árt odafigyelni.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Télen naponta átlagosan harminc lakástűzhöz riasztják a tűzoltókat, ez karácsonykor ennél jóval több szokott lenni. Sajnos nem elég az, ha csak a tűzoltók gondoskodnak a biztonságos ünneplésről, mindenkinek körültekintőnek kell lennie.

A legtöbb karácsonyi tüzet gyertyák és a mécsesek okozzák. Ha nincs a gyertya alatt tűzálló alátét, amint csonkig ég a gyertya, lángra kap a koszorú is. Inkább ne is gyújtsuk meg a gyertyákat, ha nincs alattuk alátét, de arra is figyeljünk, hogy ne legyen éghető anyag a gyertyák közelében. A koszorút ne hagyjuk felügyelet nélkül, ha nem tartózkodunk a szobában, fújjuk el a gyertyákat.

Jelentős veszélyeket rejtenek magukban az égősorokat és a fényfüzérek. Fontos, hogy jó minőségű termékeket vegyünk, megbízható forrásból. Ha a fényfüzérek vezetéke eldeformálódott vagy megtört, ne használjuk, mert könnyen lakástűz keletkezhet.

Ha kint dekorálunk égősorral, csak kültéri fényfüzért tegyünk ki, mert áramütés és tűz is lehet belőle. Bent a lakásban már használhatunk beltéri és kültéri fényfüzért is. Éjszakára húzzuk ki a fényfüzért a konnektorból.

A karácsonyfára bármilyen szép is, soha ne tegyünk égő gyertyát, vagy csillagszórót. A november végén kivágott fenyőfa a fűtött lakásban már annyira kiszáradt, hogy pillanatok alatt képes meggyulladni. Ha a karácsonyfa alján meggyullad egy ág, nem kell hozzá egy perc és már a csúcsdísz is lángolni fog.

A karácsonyfát tegyük másfél méter távolságra a kandallótól, kazántól, vagy egyéb fűtőeszköztől. A legjobb, ha egy méteres körben semmi sincs a fa közelében.

Az ünnepi főzés is rejt magában veszélyeket, hiszen rengeteg tűz a konyhában keletkezik, mert megfeledkezünk az ételekről. Ha a tűzhelyen felejtettük az olajat és az meggyulladt, ne oltsuk el vízzel, mert az égő olaj ki fog robbanni az edényből és mindent meggyújt maga körül. Tegyük rá a fedőt és kapcsoljuk ki a tűzhelyet.

Azokban az otthonokban, ahol nyílt égésterű fűtőeszközzel fűtenek, vagy ilyen berendezéssel melegítik a vizet, szén-monoxid keletkezhet, ha a működő fűtés, vagy a vízmelegítő nem kap elég levegőt. Ha megszólal a szén-monoxid-érzékelő, vagy a működő fűtés mellett többen is fejfájásra, hányingerre panaszkodnak, azonnal hívjuk a 112-es segélyhívó számot.

Tavaly advent időszakában összesen csak az adventi koszorúk, fényfüzérek, csillagszórók miatt hatvannégy lakástűz keletkezett, az összes lakástűz egy százalékát tették ki ezek az esetek. A legtöbb tűz kis területen pusztított, de volt, ahol teljesen kiégett egy otthon.

forrás: BM Katasztrófavédelem, fotók: Pixabay, BM Katasztrófavédelem Facebook-oldala

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email