kozgyules1_221124

Döntött az érdi közgyűlés: változik az adórendelet (1. rész)

kozgyules1_221124

Döntött az érdi közgyűlés: változik az adórendelet (1. rész)

Módosul a fűtéstámogatás is, majdnem dupla pénz jár a krízishelyzetben élő rászorulóknak.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Az építményadót érintő változtatásokat fogadott el a közgyűlés november 24-én. Mint Csőzik László polgármester fogalmazott: a módosítás igazságos és méltányos:

A magánszemélyek tulajdonában lévő, lakás céljára szolgáló építmények adója jövőre is – mint 2013 óta minden esztendőben – 440 forint lesz négyzetméterenként.

A vállalkozások tulajdonában lévő, lakás céljára szolgáló ingatlanok után (amelyeket a cégek általában bérbe adnak) a jövő évtől négyzetméterenként 1.760 forint építményadót kell fizetni. (Érden az elmúlt években jelentősen megszaporodtak ezek a lakások.)

A kereskedelmi tevékenység céljára szolgáló építmények adója is emelkedik a következő évtől.

Döntöttek a szociális ellátásokról szóló rendelet módosításáról is. Ennek értelmében az éves 45 ezer forintos fűtéstámogatás összege – létfenntartást veszélyeztető krízishelyzet esetén – 80 ezer forint is lehet.

Az önkormányzat a fával fűtőknek ebben az idényben nem a tűzifát biztosítja, hanem a pénzösszeget. A támogatást azok részére, akik gázzal vagy villannyal fűtenek, a közüzemi szolgáltató részére folyósítja az önkormányzat.

Az újszülöttek támogatása is módosul: az összeg változatlanul 30 ezer forint gyermekenként, de mostantól érdi életkezdési támogatásnak hívják, és megállapításához a szülőnek kérelmet kell benyújtania, a baba születését követő egy éven belül.

Módosították a személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról, a közétkeztetésről, azok igénybevételéről és a fizetendő térítési díjak megállapításáról szóló önkormányzati rendelet is.

Jó hír, hogy nem változik a helyi személyszállítás díja. A szolgáltatást továbbra is a Volánbusz látja el, a jegy- és bérletárak nem változnak az előterjesztés szerint.Az ifjúsági önkormányzatot érintő kérdésben is döntöttek a képviselők: mivel a Marianum idén nem indul a választáson, ebben az esztendőben nem 12 tagú lesz a diák-képviselőtestület, hanem kilenc.

A közgyűlés döntése értelmében december 22-től január 6-ig igazgatási szünetet tartanak a Polgármesteri Hivatalban.

A közgyűlés megszavazta az Érd Médiacentrummal kötött vállalkozási szerződés módosítását.

Erre azért volt szükség, mert a meredeken emelkedő nyomda-, és papírköltségek miatt az Érdi Újság november 8-tól kéthetente, 16 oldalon, az A/4-es mérethez közelítő formátumban jelenik meg február 28-ig.

A másik változás, hogy a kábelcsatornán sugárzott helyi tévéadás megszűnik, a mozgóképes tartalmak elsődleges platformja az internet.

A testület elé került az Érdi Tankerületi Központ igazgatójának tájékoztatója is, az érdi iskolák tavalyi tanévben végzett munkáját illetően.

A dokumentum tudomásul vétele voltaképpen gesztusértékű volt, mivel már nem az önkormányzat az iskolák fenntartója. Ennek ellenére mégis hosszú vita bontakozott ki a teremben, ami nem az érdi iskolákat, hanem az oktatás helyzetét, illetve a pedagógusok fizetését érintette.

/Folytatjuk/

Fotó: ÉrdMost

További cikkeink

További cikkeink

Az Érdi Kincses Óvoda és tagóvodái pályázatot hirdet köznevelési foglalkoztatotti jogviszony keretében óvodapedagógus munkakör/feladatkör

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email